Ať už se tedy chystáte pohostit své veganské přátele nebo chcete sami přejít na veganské stravování, vyhněte se následujícím potravinám.

Pivo a víno
Většina těchto oblíbených nápojů při posezení s přáteli je pro vegany tabu. Důvodem je vyzina, která se používá jako čiřidlo a získává se ze sušených plovacích měchýřů jeseterovitých ryb. Dalšími neveganskými přísadami jsou chitosan a kasein, což je bílkovina z kravského mléka.

Tyto složky většinou nenajdete na etiketě výrobku, proto je důležité informovat se přímo u výrobce. Existují totiž i malé pivovary a vinařství, které se těmto látkám vyhýbají.

t1.jpg
 Zdroj fotografií: stock.adobe.com, Taste

Náhražky mléčných produktů
Náhražky mléka a mléčných výrobků se sice tváří vegansky, nicméně někteří výrobci přidávají do sójových jogurtů, sýrů a mlék kasein, aby byly krémovější. Tím pádem jsou pro vegany nevhodné.

Cukr
Bílý cukr se při výrobě rafinuje pomocí živočišného uhlí. Díky tomu získá svoji zářivě bílou podobu. Hnědý cukr vás ale nezachrání, do něj se pouze po stejném procesu přidává melasa. Většina veganů si proto sladí sirupem z agáve nebo samostatnou melasou.

Ovocné džusy
Vegani musí být při nakupování potravin neustále ve střehu. I když se džus tváří, že je vyroben pouze z daného ovoce, najdete v něm i další přísady. Jednou z těchto látek je i vitamín D3, u kterého se při výrobě používá lanolin, což je voskovitý tuk pocházející z ovčí vlny. Některé džusy také obsahují omega-3 mastné kyseliny vyráběné z rybího oleje.

Pečivo
Rohlíky, chleba a jiné pečivo obsahují mléko, vejce a máslo. Kromě těchto přísad v nich najdeme ještě syrovátku a L-cystein (E920), který se vyrábí z prasečích štětin. Veganská strava je tedy o pečivo ochuzena.

t2.jpg
 Zdroj fotografií: stock.adobe.com, Taste

Žvýkačky
Do žvýkaček se často přidává želatina a kyselina stearová, která se získává z tuků. Na trhu jsou však dostupné i žvýkačky, které jsou vhodné pro vegany. Stačí je najít.

Čokoláda
Oblíbená sladkost má i své veganské varianty, nicméně do většiny čokolád se při výrobě přidává mléko nebo jiné mléčné produkty. Proto je potřeba pozorně číst etiketu.

Worcesterová omáčka
V klasickém receptu této omáčky najdete části ančoviček. Z tohoto důvodu není určena pro vegany.

Polévka miso
Hlavními přísadami této oblíbené japonské pochoutky jsou zelenina, mořské řasy a obilná pasta miso. Kromě těchto ingrediencí se do polévky často přidává rybí vývar pro zvýraznění chuti, proto se v restauraci neváhejte zeptat, zda nabízí veganskou variantu bez něj.

Proteinové nápoje a tyčinky
Pokud potřebujete doplňovat proteiny a zároveň dodržujete veganskou stravu, dejte pozor při výběru produktů a hledejte logo vegan. Většina proteinových nápojů, nebo produktů keto diety, jsou totiž založené na proteinu mléčném a obsahují většinou syrovátku nebo jinou mléčnou složku. Existují ale i produkty s rostlinným proteinem, které pro vegany vhodné jsou.