,,Která paní dobře jísti zná, je milost sama" - tak, anebo trošku jinak to pravila Blanka z Heliandy užaslému Oldřichu Novému, když si u jeho hospodyně objednávala skrovnou svačinku. No - svačinku... pro nás by to byla asi hostina pro šest osob, ale v její době se netroškařilo. A já s ní musím souhlasit!
Mně ovlivňovalo celý život rčení ,,Jak k jídlu, tak k dílu" a netroufala bych se proto v předloženém jídle nimrat, natož prohlásit TO NEJÍM!!! Vím, že jsem naprosto nemoderní. Vždyť i v dnešním tématu se soutěží o knihu o dietě:). Mám obrovské štěstí, že žádnou dietu držet nemusím. Zaťukávám na dřevo, zdraví mi slouží, omezovat se nemusím a pokládala bych za velký hřích na svém těle páchaný, kdybych pokoušela osud nějakými šílenými dietami jen proto, abych měla o jednu konfekční velikost míň.
A proč bych měla?! Byla bych pak někdo jiný? Kdepak, to pro mě není... já si vážím dobrých kuchařů, dobrých receptů a četbu kuchařských knih řadím mezi nejnapínavější. Už při četbě Robinsona jsem hrdinovi záviděla jeho pestrý výběr ovoce, které mu tam jen tak rostlo. Takový chlebovník, jak asi chutná?
Knížka Lidová strava na Valašsku mi leží po ruce u stolu, kde snídávám. A tak můžu srovnat to, co mám na talíři já, s jídlem, které bylo denní stravou našich předků v Beskydech, dovědět se, co se vařívalo o žních, že na svatbě mívali křenovou omáčku, že se rodičkám nosívalo "do kouta", jak chutnal křibičný chléb a chvilku "jako" posedět spolu s nimi u dřevěného stolu. Ti lidé tu už dávno nejsou, ale jídlo, to je poselství, které si generace mezi sebou předávají.
Jídlo má u nás velikou tradici, hostům se předkládalo vždy to nejlepší, uctívali se domácím pečivem, domácí slivovičkou, zabijačky byly příležitostí, kdy se sešla celá rodina. Hody na venkově - to je pojem. I já si pamatuju, jaká to byla sláva, když nás na ně pozvali.
Dnešní honba za vyzáblou postavou je podle mě uměle vybičovaná, protože jde především o obrovský kšeft pro všechny, co v tom mají prsty: tyjí z něj výrobci oděvů, fitcentra, farmaceutický průmysl, hlídky módních policií atd. Netvrdím, že pohyb není zdravý, netvrdím, že je správné se přežírat - já jenom vidím anorektičky, které podlehly módnímu diktátu a nedokázaly se vzepřít, použít zdravý rozum a vlastní hlavu.
Ráno potkávám mladinké slečny s cigaretou v ruce. Asi jdou do školy. Myslím si, že cigaretou zahánějí hlad a nahrazují tím jedno jídlo v představě, že budou krásně štíhlé a udělají tak díru do světa. Kdybych mohla, cigaretu bych jim sebrala a dala dvacku na svačinu. Jenomže, co je hloupému po rozumu, že?
Dietu tedy uznávám jedině v případě, že jde o zdraví. Diabetikovi nebudu cpát jídlo, které mu ublíží, kardiakovi nepodám přesolenou polévku. Ale dnešní trend "všichni musíme hubnout" zvedá tlak i mně, která ho má jinak v normě. Ne, nemusíme hubnout, nemusíme nic, musíme jenom umřít:)
Gerda
Děkuju za nádherný příspěvek :)
To já si radši půjdu zaběhat, než abych se připravila o dobrý oběd :) Ostatně běhání mě baví a jídlo taky :)
Jak jste na tom Vy, ženy-in? Jak jíte? Co jíte? A kdy jíte? Umíte si udělat z jídla malý rituál, nebo něco jen tak zlhtnete za pochodu? Napiště nám o tom, co pro Vás znamená jídlo, na redakce@zena-in.cz!
Nový komentář
Komentáře
Vivian: No jo, vaše "myši" jsou lehce příbuzný křečkům
Ťapina: naše "myši" teda nežerou, dokud je jídlo...
Dlábnou si jen trošku a když už nechtějí, tak si klidně nechají "na potom"...
Vivian: Zvířata obvykle jí, dokud jídlo je. Naopak specialita lidí je, že si umí říct "dost" nebo nechat na jindy
fialinka: já mám doma též slivovicu a su z Prahy
(Import od babičky z jižní Moravy
)
Ťapina: ono je to tak zařízený schválně?
Já myslím, že není moc normální, když se někdo tím příjmem potravy těší tak, že jí víc, než potřebuje...
Gerda: můžu se zeptat, odkud jsi? (nebo zkama
) Já jen že slivovice a Valašsko navozuje dojem, že jsme skoro sousedky...
Vivian: Každej se raduje z příjmu potravy, to není lidská specialita. Jenomže není tak docela přirozené (a asi tudíž ani správné) mít té potravy neomezené zdroje.
"se těšit žrádlem mi připadá zvrácené"...mě teda ne, mě naopak přijde vnímání chutí a vůní naprosto přirozené
Žížala: mně BOHUŽEL taky chutná...
Když jsem byla malá, dostávala jsem za odměnu sladkosti. A dodnes mám ten zlozvyk tak zažraný pod kůži, že jsem se ho dodnes nedokázala úplně zbavit. Odměňovat se nebo se těšit žrádlem mi připadá zvrácené, ale sama tím bohužel trpím... Mám sklony k nadváze a musím se hodně ovládat, aby ze mě nebyl buřt. Doufám, že se mi podaří nepředat tenhle postoj k jídlu svým dětem. Je to děs běs. V životě snad existuje spousta jiných věcí, ze kterých se lze těšit, než aby se člověk musel radovat z příjmu potravy...
Vivian:
gerda: no to tedy nevím, řekni mi, kdo si kupuje v lékárně přípravky proti hubnutí, koktejly a tak? mladé nejí, staré utrácí. reklama na lidi působí - a to dost!
Žížala: že jo?! Práci nám to dá a ještě si na tom nepochutnat, to bychom mohli rovnou jíst nějaké amarouny.
Já jsem labužnák a jsem moc ráda, že pro mě není jídlo jen prostředek k doplnění živin a k přežití
Vivian: máš sice velkou pravdu, ale já jsem se spíš pozastavila nad krutým diktátem současného kultu štíhlosti. Na koho myslíš, že reklamy na hubnutí zapůsobí nejvíc? Jsem přesvědčena že právě na nedospělá děvčata, která se v sobě ještě nevyznají a které to nejvíc poškodí. Rozumná dospělá ženská, co to myslí vážně, nečeká na pokyn médií, ale sama si najde nejbližší poradnu. Mně vadí zneužívání slabosti lidí a nacpávání si kapes pod pokryteckými lidumilnými hesly.
Dodatek: ... takže si vůbec nemyslím, že současný trend snahy o střídmost ve stravování je nějak špatný...
Mentální anorexii (jakožto duševní nemoc) vyřeší obvykle jedině psychiatr, ale s nadměrnou hmotností si může většina lidí poradit sama, bude-li chtít... Jenže mnohdy je asi jednodušší se s nadváhou smířit, než pro svoje zdraví něco udělat...
Gabi: taky mi přijde "zábavné", jak se všichni najednou strašně ochotně navážejí do štíhlých a hubených lidí (a posměšně je označují za anorektiky, přičemž drtivá většina lidí takovéto tělesné konstrukce vůbec netrpí žádnou duševní chorobou typu mentální anorexie) a nikdo snad nevidí, že většina populace už tady (a nejen tady) má naopak nadváhu nebo je dokonce obézní
Skutečnou mentální anorexií trpí v ČR necelé 1 procento žen/dívek (mužů s MA je cca 0.1%), zatímco nadváhou či obezitou 52% dospělé populace!
Jinak si myslím, že máme k jídlu vůbec takový dost divný vztah, někdo ho považuje za hřích, jiný za odměnu, ale jen málokdo bere jídlo jako jídlo, tj. pouhý prostředek k doplnění živin a přežití...
potkavam jak kourici vyzabliny tak i tlustosky, kterym leze vsude vsechno z prave "moderniho" obleceni. Vseho s mirou, jezme proto, abysme zili a ne naopak
gerda (26): ad "vyžlata" - já zase potkávám obézní slečny, co jim faldy lezou z bokovek
Odemětobě: to omdlívání nemusí souviset s hladovkou, v pubertě jsou hormonální změny a výkyvy tlaku normální
Odemětobě: vidíš? Tohle je úkaz z poslední doby, tahle vyžlata jsou všude, od Šumavy k.... chtěla jsem napsat k Tatrám....to už neplatí - tak teda k Beskydám! Kdyby se viděly, jak jsou pitomé.
Já ty kouřící nedomrlé slečinky potkávám každé ráno.Stojí v hloučku kousek od školy,půl těla odhaleného,třepou se zimou jako ratlíci a dýmají jak elektrárenský komín.S jejich kantorkami chodím na oběd,občas dáme řeč,tak vím,že sem tam některá omdlí hlady,zvlášť ty dojíždějící mají 1.jídlo až o velké přestávce.Stačí jedna nána ve třídě co tvrdí,jak jsou všechny tlusté a je z toho hromadná hladovka.U nás doma se muselo jíst vše co dala mamka na talíř a podle toho vypadáme celá rodina.Já jsem chvíli držela dělenou stravu,pak mi našli žaludeční vřed,tak jím podle dietoložky,téměř vše,ale v malém množství.Žaludek je v poho a nějaké to kilo jde dolů taky.Moje prokletí je hořká čokoláda.