Pivo je perfektní surovina do kuchyně. Nevěříte? Vyzkoušejte náš dnešní recept na krůtí stehna, která se budou péct bez vaší pomoci v troubě tak dlouho, až se maso bude rozpadat. Jemné, skvěle dochucené maso, s lahodnou omáčkou.
Vybrala jsem výborné pivo ze série Volba sládků, které je každý měsíc jiné. Aktuálně je v září na čepu temně hořký ležák z pivovaru Radegast. A právě na něm jsem upekla krůtí stehna.
Další suroviny? Není potřeba příliš kombinovat a přehánět. Z bylinek jsem zvolila zelenou petrželovou nať a čerstvý tymián ze zahrádky.
Suroviny
- 2 spodní krůtí stehna
- sůl
- pepř
- tymián
- zelená petrželová nať
- 500 ml kvalitního piva
- 1 cibule
Postup
Krůtí stehna si omyjte, osušte, osolte ze všech stran a opepřete. Dejte je do velkého pekáče s víkem, ideálně litinového.
Posypejte bylinkami a podlijte pivem. Do piva přidejte najemno nakrájenou cibuli.
Pečte v troubě vyhřáté na 110-120 °C, asi 6 hodin, až se maso začne úplně rozpadat. Může to být dříve i později. Záleží na velikosti stehen.
Poté přidejte teplotu na 200 °C a dopékejte bez víka asi 15 minut.
Výpek s pivem můžete scedit a zredukovat prudkým varem v hrnci na plotně.
Podávejte ideálně se šťouchanými bramborami, bramborovou kaší nebo výborným domácím chlebem. Posypané křupavou cibulkou.
Dobrou chuť přeje Elly.
Další pivní pochoutky na našem magazínu
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Krůtí maso mi moc chutná. Doma ho často nedělám. Konzumuju ho jen já.
Ľubica — #2Protože pomalu pečené maso se rozpadá samo a je velmi lahodné.
Bezva tip, krůtí maso jsem na pivu ještě nepekla, kuře tak peču celkem často a je moc dobré, takže krůta bude ještě lepší.
Opět jedna super mňamka
Normálka trhané - proč ti to přijde nechutné? Ve zdejší jídelně to někdy taky tak dělají. Někdo to nerad obírá.
proč je to krůtí stehno tak nechutně servírované, vytrhané kousky masa jak pro batole?
Krása! Mám hlad...