krůtí stehna na pivu

Pivo je perfektní surovina do kuchyně. Nevěříte? Vyzkoušejte náš dnešní recept na krůtí stehna, která se budou péct bez vaší pomoci v troubě tak dlouho, až se maso bude rozpadat. Jemné, skvěle dochucené maso, s lahodnou omáčkou.

Vybrala jsem výborné pivo ze série Volba sládků, které je každý měsíc jiné. Aktuálně je v září na čepu temně hořký ležák z pivovaru Radegast. A právě na něm jsem upekla krůtí stehna.

volba sládků

Další suroviny? Není potřeba příliš kombinovat a přehánět. Z bylinek jsem zvolila zelenou petrželovou nať a čerstvý tymián ze zahrádky.

Suroviny

  • 2 spodní krůtí stehna
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • zelená petrželová nať
  • 500 ml kvalitního piva
  • 1 cibule

Postup

Krůtí stehna si omyjte, osušte, osolte ze všech stran a opepřete. Dejte je do velkého pekáče s víkem, ideálně litinového.

krůtí stehna

Posypejte bylinkami a podlijte pivem. Do piva přidejte najemno nakrájenou cibuli.

Pečte v troubě vyhřáté na 110-120 °C, asi 6 hodin, až se maso začne úplně rozpadat. Může to být dříve i později. Záleží na velikosti stehen.

Poté přidejte teplotu na 200 °C a dopékejte bez víka asi 15 minut.

krůtí stehna na pivu

Výpek s pivem můžete scedit a zredukovat prudkým varem v hrnci na plotně.

krůtí stehna na pivu

Podávejte ideálně se šťouchanými bramborami, bramborovou kaší nebo výborným domácím chlebem. Posypané křupavou cibulkou.

trhaná krůtí stehna

Dobrou chuť přeje Elly.

Další pivní pochoutky na našem magazínu

buřty na pivu

kuře na pivu

líčka na černém pivu

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama