DSC_0054.jpg (103 KB)

Suroviny na krůtí roládu

  • 700 g krůtích prsou
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 100 g plátkové goudy
  • sůl
  • pepř
  • 3 stroužky česneku

Příprava rolády

Krůtí prsa vcelku si prokrojte tak, aby vám vzniknul tenký, široký plát. Ještě můžete použít paličku na maso a trochu plát naklepat. Osolte a opepřete z obou stran. Nahoře potřete česnekem. Na česnek naskládejte goudu, ne až do kraje masa.

Na sýr dejte špenátové listy. Roládu pevně zaviňte a zajistěte provázkem.

Opečte ze všech stran na rozpálené pánvičce s trochou oleje. Pokud máte dlouhou roládu a malou pánvičku, klidně ji překrojte napůl a udělejte rolády. Dvě.

Až je roláda ze všech stran opečená, podlijte ji asi hrnkem vody, přiklopte pánvičku poklicí a duste asi 10 až 15 minut.

Vyndejte roládu z pánvičky. Výpekem můžete roládu na talíři přelít nebo můžete výpek přidat do rizota. 

DSC_0046.jpg (90 KB)

Suroviny na risotto

  • 350 g rýže na risotto
  • 2 šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 250 ml bílého vína
  • 300 - 400 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 100 g piniových oříšků
  • 100 g parmezánu
  • sůl a pepř
  • 100 - 150 g studeného másla

Příprava risotta

Šalotku nakrájejte nadrobno. Snažte se, aby byly kousky co nejvíce stejnoměrné. Jedině tak se šalotka správně opeče a nestane se vám, že část bude už spálená a část začne teprve dostávat průhlednou barvu.

Nerezový hrnec, který by měl mít silnější dno, dejte na plotnu, kterou zapnete na největší teplotu. Nechejte ho zahřát a potom na něj vlijte olivový olej (můžete zkusit i máslo). Hned vsypte šalotku.

Teplotu můžete mírně ztlumit, ale ne moc. Šalotku smažte, až zesklovatí.

Plotnu zapněte opět naplno a vsypte k šalotce připravenou suchou rýži.

Pořádně míchejte a ani na chvíli nepřestávejte. Rýže během smažení změní barvu, trvá to asi dvě až tři minuty. Po celou dobu opravdu nesmíme přestat míchat, aby se rýže a šalotka nepřipálily. V této chvíli osolte, opepřete a přidejte nasekaný česnek.

Osmahnutou rýži zalijte vínem. Opět při plně zapnuté plotýnce. Míchejte, až se všechno víno z rýže odpaří a v hrnci už nebude žádná tekutina. Teď přišel čas na horký vývar. Ten mějte připravený v hrnci na vedlejší plotýnce a začněte ho přidávat k rýži.

Přidejte vždy tolik, aby byla rýže těsně pod hladinou. Zrníčka rýže nesmí čouhat ven, ale nesmí na nich být ani moc tekutiny. Protože když neodhadnete množství vývaru ke konci vaření risotta, tak se může stát, že budete čekat, až se tekutina vstřebá, aby risotto nebylo moc řídké, a mezitím se vám rýže rozvaří. Proto vždy přidávejte po jedné naběračce, míchejte a nechejte vždycky přidanou tekutinu vstřebat do rýže a až potom přidejte další naběračku.
Nezapomínejte průběžně ochutnávat.

Pokud pokrmu chybí sůl, dosolte co nejdříve, aby se vstřebala i do rýžových zrníček, a nejen do omáčky.

DSC_0055.jpg (79 KB)

Míchání je velice důležité. S tím, pokud možno, nepřestávejte.

Asi po 20 až 25 minutách by mělo být risotto hotové. Jestli už můžete přestat s vařením, zjistíte jedině ochutnáváním a zkoušením, je-li rýže už dost měkká. Neměla by určitě být příliš rozvařená.

Tohle je ten správný okamžik přidat špenát. Čerstvé listy nasekejte nadrobno nožem.

Přidejte do rýže chvilku před dokončením, aby špenát zůstal krásně zelený.

Přichází finální dokončení našeho mistrovského díla. Hotové risotto odstavte z plotny. Připravte si vychlazené máslo, několik kousků, a nastrouhaný parmezán. Tyto dvě suroviny přidejte do hrnce a intenzivně míchejte, dokud se máslo i sýr nerozpustí. Risotto se tímto ještě zahustí a dochutí.

Ihned servírujte na vyhřáté talíře. Zespodu talíře několikrát pořádně bouchněte dlaní a správně připravené risotto se vám po talíři krásně rozlije.

Nahoru dejte plátky krůtí rolády.

Dobrou chuť přeje Elly.

Masové rolády na našem magazínu

Nejlepší náplně do kuřecí rolády

rolada7.jpg (77 KB)

Vepřová roláda se špenátem, kukuřicí a máslovou mrkvičkou

rolada.jpg (44 KB)

Krůtí roláda s chřestem

krutiroladachrest.jpg (295 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama