DSC_0789.jpg (162 KB)

Koule z mletého krůtího masa jsou jemnější než ty z vepřového nebo hovězího. Úplně se rozplývají na jazyku. Maso si pomelte doma, pěkně najemno. Můžete použít krůtí ořez, který koupíte v řeznictví nebo si sami vykostit stehno (to pomelte i s kůží) nebo použít prso. 

Dnes jsme kořenili exotickým kořením. Sáhněte po své oblíbené aromatické směsi indického nebo thajského koření. My jsme použili směs garam masala, která obsahuje koriandr, pepř, římský kmín, muškát, skořici, kardamom, hřebíček a citrónovou kůru.

Suroviny

  • 500 g krůtího masa bez kosti
  • 50 g sušených rajčat v oleji, nakrájených na malé kousky
  • 100 g suchých jáhel
  • kousek zázvoru (nastrouhaný - asi půl lžičky)
  • 1 vejce
  • exotické koření - garam masala...
  • sriracha - ostrá chilli omáčka
  • 2 lžíce sladkokyselé chilli omáčky
  • sůl

na omáčku

  • 400 g kokosového mléka
  • 100 ml vody

Postup

Krůtí maso nakrájejte na kousky a najemno namelte. Do misky k masu přidejte všechny ostatní suroviny. Umíchejte hmotu, ze které tvarujte koule.

DSC_0792.jpg (151 KB)

Pekáč vymažte troškou oleje a naskládejte na něj připravené masové koule. Zalijte je kokosovým mlékem a vodou.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Při pečení koule občas obraťte a přelijte šťávou. Pečte dozlatova, asi 40 minut. Ke konci pečení můžete zvýšit teplotu na 190 °C, ať je povrch koulí křupavý.

DSC_0795.jpg (124 KB)

Podávejte s rýží.

Dobrou chuť přeje Elly.

Masové koule najdete v mnoha receptech na našem magazínu

Masové koule s dýňovým ragú a bramborovou kaší

ragus.jpg (53 KB)

Pita chléb s masovými koulemi

koulepita.jpg (127 KB)

Masové koule s cuketovými nudlemi

koulecuketa.jpg (365 KB)

Zdroj fotografií: Archiv redakce, Alena Kolaříková

Uložit

Uložit