DSC_0001.jpg (118 KB)

Šalvěj se ke krůtímu masu hodí naprosto perfektně. A stejně tak k bramborovým nokům. Dnešní oběd provoní váš dům a zachutná všem, které pozvete ke stolu. 

Nejprve domácí bramborové noky. Ty jsou snadné a když je vyzkoušíte, už vám nikdy nebudou ty koupené chutnat...

Suroviny na noky

  • 1 kg moučných brambor
  • zhruba 300 g pšeničné polohrubé mouky 
  • 3 vejce
  • špetka soli

Postup

Brambory dejte ve slupce vařit do osolené vody. Horké oloupejte a rozmělněte. Záleží na vás, jestli lisem na brambory, v mlýnku ke kuchyňskému robotu nebo je nastrouháte na jemném struhadle.

Do horkých nastrouhaných brambor přidejte zbylé suroviny. Já jsem zvyklá pracovat ve velké smaltované míse po babičce, někdo těsto zadělává raději na pracovní ploše.

Nejprve do těsta přidejte asi 250 g mouky a další přisypávejte až podle potřeby. Může se stát, že všechnu mouku ani nespotřebujete, nebo že naopak budete potřebovat mouky trochu více.

S těstem si dlouho nehrajte a dlouho ho nemačkejte a nepřevalujte. Protože jinak by mohly být hotové noky příliš tuhé. Výsledkem vašeho snažení bude těsto, které bude pořád lehce lepit. Proto si ho při válení musíte podsypávat další moukou.

DSC_0006.jpg (119 KB)

Pracujte rychle a nelekejte se toho, že těsto postupem času řídne a více se lepí. Právě proto pracujte co nejrychleji umíte, na pomoučené ploše. Z těsta vyválejte “hady” o průměru asi 1,5 až 2 cm. Z “hadů” krájejte válečky tak velké, jak chcete. Hotové noky můžete ještě ozdobit vidličkou nebo je po jednom vyválet na speciální dřevěné podložce se zářezy. Noky však můžete nechat obyčejné, hladké.

Hotové noky ihned dávejte do vroucí, osolené vody. Až vyplavou na hladinu, jsou hotové. Bude to téměř hned. Vaření netrvá snad ani minutu. Vyndejte je z vody a nechejte okapat. Můžete naskládat vedle sebe, nechat oschnout a skladovat pár dní v lednici. Dají se také zamrazit a použít později.

Suroviny na krůtí kousky se šalvějí

  • 800 g krůtího masa - můžou být stehna, klidně i prsa
  • kořenící směs na zvěřinu - jalovec, nové koření, bobkový list, tymián, pepř
  • hrubá sůl (pokud není ve směsi)
  • 15 čerstvých lístků šalvěje

DSC_0012.jpg (146 KB)

Krůtí kousky omyjte, osušte a ze všech stran okořeňte kořenící směsí. Dejte do pekáče a zasypejte nasekanou šalvějí.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C, zhruba 45 minut až hodinu, podle velikosti kousků masa. 

Maso podávejte s bramborovými noky a výpekem.

DSC_0098.jpg (138 KB)

Dobrou chuť přeje Elly.

Noky, jídlo, které si zamilujete

Domácí dýňové noky s liškovou omáčkou

noky.jpg (126 KB)

Bramborové noky s trhným kachním masem

nokykachna.jpg (136 KB)

Gnocchi se šalvějí, dýní a salsicciou

gnocchi1.jpg (228 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama