DSC_2273.jpg (121 KB)

K játrům si připravíme zajímavou, snadnou a rychlou přílohu. Nejlepší na ní je, že skvěle chutná a její uvaření vám nezabere vůbec moc času. Je to tarhoňa. Kdo chce, může játra doplnit rýží nebo těstovinami. Skvěle chutnají také s bagetou nebo domácím chlebem.

Suroviny

  • 800 g krůtích jater
  • hrst čerstvého tymiánu (celé stonky)
  • 4 lžíce hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 1 velká červená cibule
  • trocha oleje

tarhoňa

  • 2 hrnky tarhoně
  • 3 hrnky vody
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl

DSC_2279.jpg (111 KB)

Postup

Začněte přípravou tarhoni.

Ve velkém hrnci si rozehřejte olej, na který dejte opékat suchou tarhoňu. Opékejte asi pět minut. Kuličky tarhoně musí lehce zezlátnout. Ochuťte solí, můžete i pepřem. Zalijte vodou. Té by mělo být vždycky zhruba jeden a půlkrát tolik, kolik tarhoně. Takže tentokrát 3 hrnky vody.

Vařte, míchejte, ochutnávejte. Pokud se voda vyvařila a tarhoňa je stále tvrdá, tak můžete ještě přidat trochu vody. 

Krůtí játra očistěte, zbavte tuhých blanek. Ve velké pánvi rozehřejte olej. Na něj dejte opékat játra. Zvolte střední teplotu a játra nemíchejte a zpočátku je ani neotáčejte. Díky tomuto postupu nebudou moc prskat. Opékejte je asi pět minut. Poté otočte, ideálně kuchyňskou pinzetou. Opečenou stranu, která je teď otočená nahoru, lehce osolte a opepřete. 

Opékejte dalších pět minut. Opět játra otočte, a ochuťte solí a pepřem i z druhé strany. Do pánvičky přihoďte větší část tymiánu, i se stonky. Pár kousků si nechejte na ozdobu. Přidejte hořčici a promíchejte. Zalijte 2 dcl vody a nechejte na střední teplotu probublávat asi 15 minut. Nepřikrývejte poklicí.

Než uplyne 15 minut, připravte si křupavou cibulku na posypání. Červenou cibuli nakrájejte na půlkolečka. Opečte dokřupava v rozpáleném oleji.

Zdá se vám, že omáčka u jater je stále dost řídká? Na chvíli zvyšte teplotu a přebytečnou vodu vyvařte.

Játra podávejte s tarhoňou, přelitá omáčkou a posypaná křupavou cibulkou. Ozdobte snítkou tymiánu.

Dobrou chuť přeje Elly.

Vyberte si z našich receptů

Opékaná játra se sázenými vejci

5bed6ed7e5270obrazek.png (743 KB)

Jemná paštika z drůbežích jater

DSC_0468.jpg (179 KB)

Vepřová játra s jablky

jatrajablka.jpg (292 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama