K játrům si připravíme zajímavou, snadnou a rychlou přílohu. Nejlepší na ní je, že skvěle chutná a její uvaření vám nezabere vůbec moc času. Je to tarhoňa. Kdo chce, může játra doplnit rýží nebo těstovinami. Skvěle chutnají také s bagetou nebo domácím chlebem.
Suroviny
- 800 g krůtích jater
- hrst čerstvého tymiánu (celé stonky)
- 4 lžíce hořčice
- sůl
- pepř
- 1 velká červená cibule
- trocha oleje
tarhoňa
- 2 hrnky tarhoně
- 3 hrnky vody
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- sůl
Postup
Začněte přípravou tarhoni.
Ve velkém hrnci si rozehřejte olej, na který dejte opékat suchou tarhoňu. Opékejte asi pět minut. Kuličky tarhoně musí lehce zezlátnout. Ochuťte solí, můžete i pepřem. Zalijte vodou. Té by mělo být vždycky zhruba jeden a půlkrát tolik, kolik tarhoně. Takže tentokrát 3 hrnky vody.
Vařte, míchejte, ochutnávejte. Pokud se voda vyvařila a tarhoňa je stále tvrdá, tak můžete ještě přidat trochu vody.
Krůtí játra očistěte, zbavte tuhých blanek. Ve velké pánvi rozehřejte olej. Na něj dejte opékat játra. Zvolte střední teplotu a játra nemíchejte a zpočátku je ani neotáčejte. Díky tomuto postupu nebudou moc prskat. Opékejte je asi pět minut. Poté otočte, ideálně kuchyňskou pinzetou. Opečenou stranu, která je teď otočená nahoru, lehce osolte a opepřete.
Opékejte dalších pět minut. Opět játra otočte, a ochuťte solí a pepřem i z druhé strany. Do pánvičky přihoďte větší část tymiánu, i se stonky. Pár kousků si nechejte na ozdobu. Přidejte hořčici a promíchejte. Zalijte 2 dcl vody a nechejte na střední teplotu probublávat asi 15 minut. Nepřikrývejte poklicí.
Než uplyne 15 minut, připravte si křupavou cibulku na posypání. Červenou cibuli nakrájejte na půlkolečka. Opečte dokřupava v rozpáleném oleji.
Zdá se vám, že omáčka u jater je stále dost řídká? Na chvíli zvyšte teplotu a přebytečnou vodu vyvařte.
Játra podávejte s tarhoňou, přelitá omáčkou a posypaná křupavou cibulkou. Ozdobte snítkou tymiánu.
Dobrou chuť přeje Elly.
Vyberte si z našich receptů
Opékaná játra se sázenými vejci
Jemná paštika z drůbežích jater
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Recept se mi líbí, zkusím udělat