DSC_0267.jpg (140 KB)

Kdo chce, může tyto řízky nazvat jako „zdravé“. Jsou totiž pečené v troubě a obalené v kukuřičné strouhance. Připravit je můžete z krůtího nebo kuřecího masa, jak máte chuť.

Suroviny

  • 1 kg krůtích nebo kuřecích prsou
  • 500 ml kefírového mléka
  • 6 stroužků česneku
  • 2 lžičky soli
  • 300 g kukuřičné strouhanky
  • oblíbené koření na kuřecí maso
  • trocha slunečnicového oleje, ideálně ve spreji

Postup

Kuřecí nebo krůtí maso nakrájejte na malé kousky, řízečky. Kefírové mléko nalijte do mísy, dost velké na to, aby vám do ní vešlo všechno maso. Do mléka prolisujte česnek. Promíchejte.

Kuřecí nebo krůtí maso naskládejte vedle sebe na plochu a z obou stran osolte. Poté ponořte do kefírové marinády s česnekem. Nechejte marinovat přes noc, ideálně cca 12 hodin.

Připravte si kukuřičnou strouhanku. Vmíchejte do ní oblíbené koření, klidně pikantnější. Řízky po jednom vyndávejte z marinády a obalujte ze všech stran v kukuřičné strouhance s kořením. Skládejte na plech vyložený papírem, který jste předtím lehce potřeli slunečnicovým olejem. 

Řízky skládejte vedle sebe. Až bude plný plech, lehce je přestříkněte olejem ve spreji.

Dejte do trouby vyhřáté na 200 °C, pečte 15 až 20 minut.

Podávejte s čím máte chuť. My jsme k nim upekli plátky brambor s kmínem a připravili dip z majonézy, jogurtu, česneku a uzené papriky. 

Vedle řízků můžete vidět ještě rychlou přílohu co dům dal. Na kousku másla opečená cibule, pár žampionů, kousek mrkve, jarní cibulka. Lehce osolené, podušené, okořeněné kmínem a česnekem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Řízky na talíři!

Křupavý plněný kuřecí řízek

DSC_0154.jpg (123 KB)

Prezidentské řízky

51231817_2221157138204379_926686829594279936_n.jpg (63 KB)

Plumlovský řízek

plumlov1.jpg (87 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce

Reklama