DSC_0115.jpg (414 KB)

Naučila jsem se tyhle pletýnky od mé babičky. Jsou krásně křupavé, uvnitř vláčné, nahoře posypané tím, co máte rádi. Budou vám chutnat jen tak, čerstvě vytažené z trouby nebo namazané máslem a džemem. Jsou výborné pro děti na svačinu, prokrojené, se šunkou, sýrem a salátem.

V receptu od babičky bylo 450 g hladké pšeničné mouky a 300 g polohrubé pšeničné mouky. Já hladkou nahrazuji jemnou špaldovou.

Suroviny

  • 450 g špaldové jemné mouky 
  • 300 g polohrubé pšeničné mouky
  • 380 ml vlažného polotučného mléka
  • 90 g rozpuštěného sádla
  • 2 vejce
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 kostka droždí (cca 40 g)
  • 1 lžička cukru moučka

na dokončení

  • hrubá sůl, mák, kmín, semínka…
  • 1 vejce na potření
  • kousek másla na potření

DSC_0122-1024x684.jpg (82 KB)

Postup

Ohřejte si mléko, aby bylo vlažné. Do vlažného mléka nadrobte droždí, přidejte lžičku cukru a nechejte na teplém místě vzejít kvásek. Obě mouky smíchejte a přimíchejte sůl. Kvásek nalijte do mouky, přidejte tuk a vejce. Vymíchejte hladké těsto. Práci vám ušetří kuchyňský robot nebo pekárna. Tito pomocníci těsto umíchají a může v nich rovnou vykynout.

Nechejte kynout hodinu.

Z těsta oddělte 15 bochánků, které rozdělte každý na tři stejné kousky. Z těch vyválejte „hady“, které zapletete do tvaru pletýnky. Pořádně přitiskněte okraje, aby se pletýnka nerozpletla. Dejte na plech vymazaný sádlem nebo vyložený pečícím papírem. Nechejte ještě půl hodinky kynout.

Potřete rozšlehaným vejce a posypejte, čímkoliv chcete.

Pečte v troubě na 170 °C, dokud povrch krásně nezezlátne. Je to asi tak dvacet minut.

Ihned po vytažení z trouby potřete trochou rozpuštěného másla.

Dobrou chuť přeje Elly.

K čemu se domácí pletýnky skvěle hodí?

Jarní vajíčková pomazánka

pomazanka.jpg (96 KB)

Snadná tuňáková pomazánka

tunak.jpg (73 KB)

Pomazánka z uzeného sýra

pomaze.jpg (112 KB)

Zdroj fotografií: archiv redakce, Alena Kolaříková

Reklama