IMG_20211019_170836.jpg (180 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Jak na ty nejlepší křupavé bramboráky?

1. Nejlépe chutnají horké! Jsou křupavé a nejlepší. Studené samozřejmě nejsou k zahození, ale nikdy nebudou tak dobré.

2. Polovinu brambor nastrouhejte najemno, druhou polovinu nahrubo. Budou pěkně držet pohromadě, ale také budou perfektně křupavé.

3. Použijte brambory s vysokým obsahem škrobu, aby pěkně držely pohromadě.

4. Z nastrouhaných brambor sceďte vodu a naopak je zalijte horkým mlékem. Kvůli chuti i barvě.

5. Smažte na dokonale rozehřáté pánvi, udržujte její teplotu a také množství tuku. Bramboráky se smaží ve vysoké vrstvě sádla, případně oleje.

6. Po usmažení odsajte přebytečný tuk papírovou utěrkou a nejlépe ihned podávejte. Ať nezačnou vlhnout a jsou krásně křupavé.

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 4-7 stroužků česneku – rozpětí je velké, záleží na vaší chuti a síle česneku
  • 1 vrchovatá lžíce sušené majoránky (klidně i čerstvé)
  • čerstvě mletý pepř
  • drcený kmín
  • 150 ml horkého mléka
  • 1 vejce
  • 100 -150 g hladké mouky 

Postup

Brambory oloupejte, omyjte, osušte. Česnek oloupejte.

Brambory nastrouhejte. Já používám hrubé i jemné struhadlo a strouhám polovinu brambor najemno a druhou nahrubo. 

Z nastrouhaných brambor vymačkejte přebytečnou vodu a ihned přelijte horkým mlékem. To zabrání zhnědnutí brambor. Ochuťte solí, pepřem, kmínem, majoránkou, prolisovaným česnekem a přidejte vejce.

Umíchejte těsto, které ještě dolaďte moukou. Nepřidávejte hned celé množství, ale jen tolik, kolik bude potřeba pro tu správnou konzistenci těsta. Těsto se musí dobře lít, ale zároveň musí být trochu zahuštěné. Rozehřejte si sádlo, ve velké pánvičce. Ideálně ve dvou. Nebojte, budete stíhat a práce bude lépe ubíhat.

Bramboráky dělejte co nejtenčí, čím tenčí, tím křupavější. Smažte pěkně zprudka, ať jsou fakt křupavé.

Dobrou chuť přeje Elly.

Dýňové placky

3.jpg (156 KB)

Foto: Bio - Produkt ekologického zemědělství

Květákové placičky

4.jpg (129 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Beleše z pohankové mouky

5.jpg (193 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama