bramboracky_FB.jpgFoto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 800 g brambor
  • 200 g Pikant slaniny 
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 vejce
  • 1 menší cibule
  • 2 hrsti nasekané petrželové natě
  • 100 g sýra s bílou plísní 

slaninový dip

  • 100 g Pikant slaniny 
  • 2 stonky jarní cibulky
  • sůl a pepř
  • 200 g zakysané smetany

Postup

Brambory oloupejte a nastrouhejte. Polovinu brambor nahrubo, polovinu brambor najemno.
Vymačkejte přebytečnou vodu. Do misky s nastrouhanými bramborami přidejte vejce. Ochuťte solí (1 a 1/2 lžičky soli pro začátek), majoránkou a pepřem. Nakonec směs ochutnejte a dolaďte podle své chuti.

Přidejte nadrobno pokrájenou slaninu a cibuli, nahrubo nastrouhaný brie. Nakonec vsypejte nakrájenou petrželovou nať.
Umíchejte těsto. 

Předehřejte si troubu na 200 °C. Připravte si plech vyložený pečícím papírem. Na něj dělejte lžící hromádky z bramborákového těsta, jemně rozmáčkněte. Jednu placičku vedle druhé. Vložte to vyhřáté trouby a pečte 13 až 15 minut.

Mezitím, co se bramboráčky pečou, připravte si dip. Do mixéru dejte zakysanou smetanu, na kousky nakrájenou slaninu a promixujte. Slanina nemusí být rozmixovaná úplně najemno. Přidejte nakrájenou jarní cibulku a dolaďte chuť solí a pepřem.

Dobrou chuť přeje Elly.

95.jpgFoto: Alena Kolaříková

94.jpgFoto: Alena Kolaříková