IMG_9643.jpgFoto: Alena Kolaříková

Těsto na pizzu je ideální připravit 24 hodin před samotným pečením a uchovávat v lednici. Lepek tak dostane dost času, aby zapracoval a pizza je pak dokonalá. 

Nejlépe se vám pizza povede v plynovém grilu s poklopem. Bude hotová opravdu za pár minut.

Suroviny

na těsto

  • 400 g mouky na pizzu (hladká, s vysokým obsahem lepku)
  • 200 g vlažné vody
  • 50 g kvalitního olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžička cukru krupice

na ozdobení

  • 4 ks šunkové klobásy se sýrem
  • sýr podle chuti - gouda, nivy, parmezán
  • čerstvá rajčata
  • čerstvá bazalka
  • kukuřice
  • a další dobroty podle vaší chuti
  • základ z kečupu nebo rajského protlaku

Postup

Všechny suroviny na těsto zpracujte dohromady. Vypracujete nelepivé těsto, které dejte do mísy vytřené olivovým olejem. Můžete nechat kynout přes noc v lednici. Pak bude těsto úplně dokonalé. Pokud nemáte čas, nechejte kynout hodinu při pokojové teplotě.

Těsto rozdělte na čtyři stejné bochánky. Každý rozválejte a rukama roztáhněte do tvaru pizzy. 

Postupně pokládejte na pomoučené velké prkýnko, ozdobte omáčkou nebo smetanou a poskládejte zvolené suroviny. Na každou pizzu nakrájejte jednu Šunkovou klobásu se sýrem a dále ostatní pochoutky. Pečte v rozpáleném grilu, ideálně na 250 °C. Kdo má kámen na pizzu, nechejte ho v grilu pořádně rozehřát. Péct se dá ale i na roštu. Jak dlouho? Dokud se pizza krásně nenafoukne a nebude zlatavá.

Ihned podávejte, zdobte čerstvou bazalkou.

Dobrou chuť přeje Elly.

1.webp (102 KB)Foto: archiv redakce

2.jpgFoto: Alena Kolaříková