Foto: Alena Kolaříková
Těsto na pizzu je ideální připravit 24 hodin před samotným pečením a uchovávat v lednici. Lepek tak dostane dost času, aby zapracoval a pizza je pak dokonalá.
Nejlépe se vám pizza povede v plynovém grilu s poklopem. Bude hotová opravdu za pár minut.
Suroviny
na těsto
- 400 g mouky na pizzu (hladká, s vysokým obsahem lepku)
- 200 g vlažné vody
- 50 g kvalitního olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžička cukru krupice
na ozdobení
- 4 ks šunkové klobásy se sýrem
- sýr podle chuti - gouda, nivy, parmezán
- čerstvá rajčata
- čerstvá bazalka
- kukuřice
- a další dobroty podle vaší chuti
- základ z kečupu nebo rajského protlaku
Postup
Všechny suroviny na těsto zpracujte dohromady. Vypracujete nelepivé těsto, které dejte do mísy vytřené olivovým olejem. Můžete nechat kynout přes noc v lednici. Pak bude těsto úplně dokonalé. Pokud nemáte čas, nechejte kynout hodinu při pokojové teplotě.
Těsto rozdělte na čtyři stejné bochánky. Každý rozválejte a rukama roztáhněte do tvaru pizzy.
Postupně pokládejte na pomoučené velké prkýnko, ozdobte omáčkou nebo smetanou a poskládejte zvolené suroviny. Na každou pizzu nakrájejte jednu Šunkovou klobásu se sýrem a dále ostatní pochoutky. Pečte v rozpáleném grilu, ideálně na 250 °C. Kdo má kámen na pizzu, nechejte ho v grilu pořádně rozehřát. Péct se dá ale i na roštu. Jak dlouho? Dokud se pizza krásně nenafoukne a nebude zlatavá.
Ihned podávejte, zdobte čerstvou bazalkou.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: archiv redakce
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář