Tematický příspěvek, vtipně nazvaný - o našem „křečkování“ přišel i od básnířky Krokodýlice. A v závěru básničky na vás čeká ještě malé překvapení v podobě „zeleného nápoje“.
Dobrý den!
Posílám malý příspěvek o našem „křečkování“:
Z vlastní zahrádkové sklizně
šťávy mám pro případ žízně.
Černý rybíz i bezové květy,
klidně si pište o recepty.
Červený rybíz a jahody
mrazím a dělám pár marmelád.
Vidím v tom velké výhody:
bio v dosahu, žádný hlad.
Máme i jiné dobroty:
Když nesníme čerstvé ovoce,
uděláme z něj kompoty
-ty nám pak zpestří vánoce.
V zimě je u nás jako v ráji:
Borůvky z mrazáku v koláči,
sedíme při „pečeném“ čaji...
Snad ten můj výčet postačí.
Příjemné pojídání, zamrazování i zavařování ovoce a zeleniny přeje
krokodýlice
PS:
Jako dodatek posílám recept na zužitkování plevele:
Kopřivová šťáva
20 opraných mladých kopřiv zalijeme 2 litry vařící vody a přidáme lžičku kyseliny citronové. Necháme do druhéhodne, přecedíme a přidáme 1,5 kg cukru. Vzniklý roztok proženeme varem, nalijeme do vypařených sklenic a zakápneme rumem. Uložíme v chladu a otevřenou sklenici pak v ledničce.
Dobrou chuť!
Pozn. red. Text nebyl redakčně upraven
_____________
Tak já znám kopřivovou šťávu pouze bez rumu.:) Tak tady je ten zakopaný pes, že to nechce nikdo pít. :) Zkusím kápnout rum a bude chutnat všem.
Díky moc za příspěvek a hezký den s ovocem, zeleninou a kopřivovou šťávou:)
Saša
Téma dnešního dne 18. července zní: Až se zima zeptá aneb nakládáme a zavařujeme.
Košíčky už jsou vyprázdněny, copak jste natrhaly a zavařily?
- Jaké ovoce máte nejraději?
- Zavařujete ráda a často?
- Co nejčastěji?
- Děláte i marmeládu?
- Nakládáte i zeleninu?
- Máte nějaký zajímavý recept na zavaření či naložení?
U tohoto bodu bych měla malou prosbičku, jestli nemá některá z vás nějaký dobrý recept na nakládání „kozích rožků“. My je s manželem milujeme, ale ne vždy se nám podaří (předem děkuji).
- A těch bodů by bylo samozřejmě víc.
- Nechávám vám v tomto tématu úplně volnou jednu ruku (tou druhou zavařujte – a nebo foťte vaše zavařené pochutiny).
A také pište na redakční e.mail: redakce@zena-in.cz
Nejlepší příspěvek odměním krásnou, voňavou kosmetickou sadou FA – sprchový gel a deodorant, v létě se bude určitě hodit, a po takovém nakládání kyselých okurků obzvlášť.:)
Nový komentář
Komentáře
selinka — #2 Škoda, že Ti nemůžu dát ochutnat. U nás v práci to slavilo úspěch, doma to všem chutná a chodí k nám na ni u kluk od sousedů. Je stejně úspěšná jako bezinková.
Alexandra Stušková — #3 Rozdrcené hřebíky . To jste měla, paní Sašo, nějaký divný recept. Já bych Vám sem žádný neosvědčený "blevajs" nedala. Loni jsem ji prvně dělala pokusně a všechna se vypila bez použití násilí. Letošní várka také postupně mizí ze sklepa (střídáme rybízovou, bezinkovou a kopřivy)... Na chudokrevnost se prý doporučuje čerstvá kopřivová šťáva - to jsem zkoušela, ale nic moc. Jen kvůli tomu pocitu, že to té krvi pomůže, jsem to vypila...
Kopřivová šťáva? dá s eta chuť k něčemu přirovnat pro představu?
Kopřivovou šťávu, zajímavý, slyším, tedy čtu fakt prvně.Že bych vyzkoušela , ale u nás by asi nešla na odbyt , ani s rumem