Kdo by neměl rád tu letní atmosféru, kdy si dáte oběd venku na terase. Nebo ještě lépe v restauraci na promenádě u moře. Hezké počasí prý ještě nekončí, takže hurá! Připravte si o víkendu tuhle dobrotu, vonící létem.
Na zeleninovou směs jsem použila barevné cukety a rajčata. Klidně ale přidejte i jinou zeleninu, třeba papriky nebo lilek. Jak máte chuť a co vaše zahrádka (nebo zahrádka sousedů) urodila.
Suroviny
- 1 kg neloupaných předvařených krevet
- sůl
- pepř
- 250 ml bílého vína
- 1 šalotka
- máslo
- trocha olivového oleje
- 2 stroužky česneku
na zeleninu
- 3 menší cukety
- 1 šalotka
- 200 g rajčat (ideálně mix větších a cherry, různé barvy)
- olivový olej
- sůl
- pepř
- tymián
jako příloha
- čerstvé bagety
Postup
Nejprve si připravte zeleninu. Ta se totiž bude dělat déle než krevety. Ty jsou hotové za chvilku.
Malá cherry rajčata nechejte vcelku, šalotku nakrájejte nadrobno, větší rajčata na poloviny a cukety na kolečka. V pánvičce rozehřejte olivový olej. Nejprve do ní dejte šalotku, kterou opékejte asi tři minuty. Poté vsypejte zbytek zeleniny. Zbylou zeleninu opékejte jen krátce, aby rajčata zůstala pohromadě a cuketa křupavá.
Ochuťte solí, pepřem a čerstvým tymiánem.
V další pánvičce si rozehřejte máslo s olejem. Osmahněte na něm do sklovita nadrobno nakrájenou šalotku. Přidejte nasekaný nebo prolisovaný česnek. Vsypejte omyté a osušené krevety. Osolte, opepřete a zalijte bílým vínem. Teplotu dejte naplno, aby se víno odpařilo. Míchejte.
Bude to rychlovka, krevetám stačí minuta na pánvičce a jsou hotové. Jinak by byly zbytečně tuhé.
Podávejte s čerstvou bagetou, ideálně ještě potřenou česnekovým máslem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Máte rádi krevety? Inspirujte se našimi recepty
Snadné špagety s krevetami a pestem
Zdroj fotografií: archiv magazínu, Alena Kolaříková
Nový komentář