50740885_814230338921962_3912502459745959936_n.jpg (101 KB)

Křenová omáčka, to je klasika, kterou někdo miluje a jiný by si ji nedal k jídlu ani za nic. Když ji však připravíte podle receptu naší čtenářky Jany, zamilujete se. Důležité je použít kvalitní a silný čerstvý křen.

Suroviny

  • 150 g másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 150 - 200 g čerstvého křenu
  • 250 g smetany ke šlehání
  • troška octa
  • troška cukru
  • sůl
  • pepř

Postup

Máslo rozpusťte v hrnci a poté na něj vsypejte hladkou mouku. Umíchejte klasickou zásmažku. Rozřeďte mlékem a vývarem. Rozmíchejte metličkou. Přidejte hodně nastrouhaného čerstvého křenu. Množství podle vaší chuti a síly křenu. Zalijte smetanou.

Ochuťte solí a pepřem. Podle chuti můžete ještě doladit kapkou octa a trochou cukru.

Provařte 15 až 20 minut.

Pokud budete mít v omáčce hrudky, rozmixujte ji ještě v mixéru nebo ponorným mixérem.

Podávejte s knedlíkem a uzeným, vařeným nebo pečeným masem, podle chuti.

Dobrou chuť přeje čtenářka Jana.

Omáčkové tipy na víkend

Houbová omáčka

houbova1.jpg (96 KB)

Nejlepší koprová omáčka

kopr6.jpg (69 KB)

Moderní nebo tradiční svíčková?

DSC_0203.jpg (98 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Maturová

Reklama