
Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 300 g arborio rýže (speciální rýže na rizoto)
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 150 ml suchého bílého vína
- 1 l horkého zeleninového vývaru
- 200 g mraženého nebo čerstvého hrášku
- 50 g másla
- 50 g strouhaného parmazánu
- čerstvé lístky máty (podle chuti, nasekané)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- V hrnci zahřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte jemně nasekanou šalotku a nasekaný nebo prolisovaný česnek. Restujte, dokud cibule nezesklovatí.
- Přidejte rýži a míchejte asi 2–3 minuty, aby se rýže obalila olejem a lehce opražila.
- Přilijte bílé víno a za stálého míchání počkejte, dokud se víno nevyvaří.
- Začněte postupně přidávat horký zeleninový vývar – jednu naběračku po druhé. Každou dávku vývaru přidávejte až poté, co se předchozí téměř kompletně vstřebá. Tento proces trvá asi 20 minut. Stále míchejte, aby rýže pustila škrob a rizoto bylo krémové.
- Asi 5 minut před koncem vaření přidejte hrášek. Pokud používáte mražený hrášek, není třeba ho předem rozmrazovat.
- Jakmile je rýže měkká na skus (al dente) a rizoto má krémovou konzistenci, odstavte ho z ohně.
- Vmíchejte máslo, strouhaný parmazán a nasekané lístky máty. Podle chuti osolte a opepřete.
- Rizoto nechte 2 minuty odpočinout pod pokličkou.
- Servírujte horké, případně ozdobte celými lístky máty a trochou parmazánu navrch.


Nový komentář