abeb90-hraskove_rizoto_zena-in.jpeg (236 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 300 g arborio rýže (speciální rýže na rizoto)
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku 
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 1 l horkého zeleninového vývaru
  • 200 g mraženého nebo čerstvého hrášku
  • 50 g másla
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • čerstvé lístky máty (podle chuti, nasekané)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  • V hrnci zahřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte jemně nasekanou šalotku a nasekaný nebo prolisovaný česnek. Restujte, dokud cibule nezesklovatí.
  • Přidejte rýži a míchejte asi 2–3 minuty, aby se rýže obalila olejem a lehce opražila.
  • Přilijte bílé víno a za stálého míchání počkejte, dokud se víno nevyvaří.
  • Začněte postupně přidávat horký zeleninový vývar – jednu naběračku po druhé. Každou dávku vývaru přidávejte až poté, co se předchozí téměř kompletně vstřebá. Tento proces trvá asi 20 minut. Stále míchejte, aby rýže pustila škrob a rizoto bylo krémové.
  • Asi 5 minut před koncem vaření přidejte hrášek. Pokud používáte mražený hrášek, není třeba ho předem rozmrazovat.
  • Jakmile je rýže měkká na skus (al dente) a rizoto má krémovou konzistenci, odstavte ho z ohně.
  • Vmíchejte máslo, strouhaný parmazán a nasekané lístky máty. Podle chuti osolte a opepřete.
  • Rizoto nechte 2 minuty odpočinout pod pokličkou.
  • Servírujte horké, případně ozdobte celými lístky máty a trochou parmazánu navrch.

Dobrou chuť přeje Elly.