2da3de-rizoto_1.jpeg (270 KB)Foto: Alena Kolaříková

Pro přípravu italského rizota je nejlepší použít speciální druh rýže, nejčastěji Arborio, Carnaroli nebo Vialone Nano. Tyto druhy mají vysoký obsah škrobu a kulatější zrna, což je klíčové pro dosažení krémové konzistence typické pro rizoto.

Vysoký obsah škrobu umožňuje při pomalém vaření a postupném přidávání vývaru uvolňování krémové textury, zatímco zrna zůstávají pevná na skus.
Použití jiných druhů rýže, například dlouhozrnné rýže jako je Basmati nebo Jasmine, by vedlo k odlišné konzistenci. Tyto rýže mají méně škrobu a jejich zrna se nerozvaří do krémova, což by znamenalo, že výsledné rizoto by bylo příliš suché a ztratilo by svou charakteristickou texturu a chuť. Proto je důležité používat správný druh rýže, aby bylo dosaženo toho nejlepšího kulinářského zážitku.

Suroviny

rizoto

  • 300 g italské rýže Arborio nebo Carnaroli
  • 200 g čerstvých hub (např. žampiony nebo hříbky)
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml prosecca
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 50 g másla
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • olivový olej
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička směsi Kuře citron - rozmarýn Avokádo
  • čerstvá petrželka na ozdobu

kuřecí maso

  • 2 kuřecí prsa
  • 80 g strouhaného parmezánu
  • 1 lžíce směsi Kuře citron - rozmarýn Avokádo
  • sůl a pepř podle chuti
  • olivový olej na smažení

Postup

Rizoto
Omyjte a nakrájejte houby na plátky. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte jemně nakrájenou cibuli a restujte do sklovata. Přidejte nasekaný česnek a houby a restujte několik minut, dokud houby nezměknou.
Přidejte rýži do pánve a míchejte, dokud nezačne být průsvitná.
Přilijte prosecco a míchejte, dokud se alkohol neodpaří.
Snižte teplotu a postupně přidávejte vývar po jedné naběračce, přičemž stále míchejte, dokud rýže nevstřebá tekutinu. Tento proces opakujte, dokud rýže nebude krémová a al dente (asi 18-20 minut).
Odstavte rizoto z ohně, přidejte máslo a strouhaný parmezán, dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Nechte chvíli odpočinout.

Kuřecí maso
Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky. Do misky dejte koření, sůl, pepř a trochu olivového oleje. V této směsi obalte kuřecí kousky. Smažte v rozpáleném oleji dozlatova a ihned po vyndání z oleje obalte v najemno nastrouhaném parmezánu. 

Servírování
Na talíř naservírujte porci houbového rizota a navrch položte kousky kuřecího masa. Ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte horké.

Dobrou chuť přeje Elly.