Kremova-polevka-z-peceneho-lilku-s-balkanskym-syrem.jpgFoto: Akademie kvality

Budete potřebovat: 

  • 4 lilky
  • 70 g cibule
  • 20 g česneku
  • 70 g brambor (varný typ B)
  • 100 ml olivového oleje
  • 500 ml polotučného mléka
  • 100 g balkánského sýra
  • bio pepř, sůl
  • na ozdobu tymián nebo rozmarýn
  • pečivo jako příloha

Lilky potřeme 2 lžícemi oleje, vložíme je do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut na 200°C. Částečně zchladlé lilky podélně rozřízneme na poloviny, lžící vyškrábneme dužninu do mísy a necháme ji vychladnout. Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Brambory nakrájíme na centimetrové kostky. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Přisypeme česnek, brambory a restujeme za stálého míchání 2 minuty. Přihodíme nakrájený lilek, osolíme, opepříme a promícháme.

Poté přilijeme mléko a 500 ml vody, přivedeme k varu, stáhneme oheň a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Poté polévku vlijeme do mixéru a rozmixujeme ji dohladka. Během mixování přilijeme zbylý olivový olej. Případně dochutíme solí. Na talíři polévku pokapeme olivovým olejem, ozdobíme tymiánem či rozmarýnem a doplníme na kostičky nakrájeným sýrem. Můžeme podávat s pečivem.

Biozebra.jpg

Reklama