61d42f4b05ed6obrazek.pngFoto: Reionální potravina

Ingredience:

  • 3 palice česneku
  • 300 g brambor
  • 100 g cibule
  • 300 ml smetany
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 250 g špeku
  • 20 ml oleje
  • 20 g rozmarýnu
  • sůl, pepř
  • chléb

Postup:

Česnek dáme péct v celku do trouby na 180 stupňů na 25 minut. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Přidáme nakrájené brambory, rozmarýn a orestujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem a smetanou. Přidáme pečený vyloupaný česnek a vše provaříme 30 minut. Dochutíme solí a pepřem. Špek nakrájíme na kousky a orestujeme na pánvi. Chléb nakrájíme na tenké plátky a opečeme na pánvi.

Náš tip: Chuť zvýrazněte naším tajným esem v rukávu – Lesním špekem – dřevorubeckým bokem speciál od Ing. Michala Šnebergra, který provozuje vlastní uzenářskou řemeslnou výrobnu v Železné Rudě. Výrobky výjimečné kvality navazují na historickou šumavskou výrobu uzenin, vyznačující se výraznou chutí po uzení a trvanlivostí. Produkt Lesní špek – dřevorubecký speciál získal v roce 2021 značku kvality Regionální potravina pro Plzeňský kraj. 

Nebo vyzkoušejte tyto polévky:

Mléčná bramborová polévka

16.jpg (84 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Snadná dýňová polévka

18.jpg (591 KB)

Foto: Jana Nováková

Reklama