medvedpolevka.jpg (64 KB)

Suroviny

  • 800 ml zeleninového nebo masového vývaru
  • hromada listů medvědího česneku
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • jarní kytky a celé listy medvědího česneku na ozdobení

Postup

Vývar, který můžete mít uvařený předem nebo jej vytáhnout z mrazáku, si přiveďte k varu. Odstavte z plotny a nasypejte do něj nahrubo nasekané listy medvědího česneku. Množství necháme na vás. Více listů - intenzivnější chuť a hustější polévka. Menší množství, méně česneková chuť a řidší polévka. Přizpůsobte si množství podle sebe. Kdo chce méně intenzivní chuť a přesto hustou polévku, může přidat do polévky dva vařené brambory. Ty po rozmixování polévku zahustí.

Listy už v polévce nevařte. Dlouhým vaření se ztrácí chuť i vůně medvědího česneku a stejně tak jeho léčebné účinky.

Tyčovým mixérem rozmixujte polévku dohladka. Přilijte smetanu a chvilku prohřejte. 

Na talíři ozdobte polévku listem medvědího česneku a jarními květy, třeba sedmikráskou. Můžete vyzkoušet také křupavé krutony.

Dobrou chuť přeje Elly.

Ochutnejte další krémové polévky

Hrášková krémová polévka s mátou

hrachovykrem.jpg (60 KB)

Krémová polévka z pečených celerů

polevkaceler.jpg (146 KB)

Chřestová krémová polévka

1.jpg (42 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama