polevka1.jpg (2.62 MB)

Foto: Alena Kolaříková

Pokud máte raději jemnější zázvorovou chuť, použijte zhruba třetinu množství, které najdete v soupisu surovin. Vyzkoušejte, která varianta vám bude více vyhovovat.

Suroviny

  • 300 g brambor
  • 300 g bulvového celeru
  • 150 g petržele
  • 200 g mrkve
  • svazek jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • 30-50 g čerstvého zázvoru
  • 1 lžičky kurkumy
  • 400 ml kokosového mléka
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky soli
  • olivový olej 
  • na ozdobení
  • nasekaný sýr Gran Moravia
  • křupavé krutony z toastového chleba
  • čerstvá petrželka a čerstvá majoránka
  • pár plátků slaniny

polevka2.jpg (2.19 MB)

Foto: Alena Kolaříková

Ve velkém hrnci zahřejte asi tři lžíce olivového oleje a dejte na něj opékat velké kusy jarní cibulky. Přidejte i česnek, rozkrojený napůl.

Zeleninu, brambory i zázvor oloupejte, nakrájejte na kousky a přidejte do hrnce. Společně ještě chvíli opékejte. Dochuťte solí a kurkumou. Zalijte přibližně litrem a půl vody nebo vývarem.

Vařte do změknutí a potom rozmixujte úplně dohladka. Přidejte kokosové mléko a smetanu. Promíchejte a pár minut provařte.
Na talíři ozdobte nasekaným sýrem Gran Moravia, křupavými krutony a nasekanými bylinkami. Já mám ještě pořád na zahradě čerstvou majoránku a petrželku a byla to skvělá volba. Nakonec jsem ještě přidala dokřupava opečenou slaninu.

Dobrou chuť přeje Elly.

Krémová celerová polévka s hruškami

1.jpg (77 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Krémová polévka z pečeného lilku s balkánským sýrem

2.webp (76 KB)

Foto: Akademie kvality

Reklama