Česnečka. Opravdu ideální zimní polévka. Zahřeje vás, když se vrátíte z procházky nebo z lyžování. A pomůže vám vzpamatovat se po prohýřené noci.
Kdo by ji neměl rád. Existuje velké množství nejrůznějších obměn. Někdo si nedovede představit česnečku bez syrového vejce, které je vyklepnuté do vřelé polévky těsně před podáváním. Jiný zase musí mít talíř s polévkou zasypaný hromádkou nastrouhaného sýra. To je klasická česnečka, čirá.
Za vyzkoušení ale stojí určitě i její krémová verze. Je totiž jemná, česnekově voňavá a oblíbí si ji i děti.
Suroviny
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- 3 hlavičky česneku
- 1,5 l kuřecího vývaru
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvé bylinky - petržel, tymián
- 1 bobkový list
- 250 ml smetany ke šlehání
Postup
Cibuli a česnek nasekáme nahrubo. Ve větším hrnci rozpustíme máslo s olejem, na nepříliš vysokou teplotu. Do hrnce vsypeme cibuli s česnekem a pomalu opékáme. Směs v hrnci by měla mírně zezlátnout, ne se připálit. Bude to trvat asi půl hodiny.
Po této době zalijeme vývarem, přidáme sůl podle chuti. Vložíme také čerstvé bylinky. Ty nesekáme, ale vcelku svážeme do kytičky, kterou potom z uvařené polévky vytáhneme. Nakonec vhodíme bobkový list a vaříme asi 15 minut.
Česnečka je uvařená. Vyjmeme bylinky, bobkový list a polévku rozmixujeme dohladka. Dochutíme pepřem a přidáme smetanu pro zjemnění.
Ihned podáváme, horké, ideálně posypané křupavými krutony z pečiva.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
marianaant — #12Jj, proč ne, díky
Mám v mrazáku zatím i svůj hrášek ze zahrádky, ...to je polívčička, mňam,
česnečku tu klasickou! Brambory ,česnek,voda
a jasně,že dochutit. Já k ním musim mít kousek chleba.Tak to mám ráda.
Jandywoman — #1vyzkoušejte místo suchého hrachu, zelený hrášek, z toho je krémové polévka jedna radost.
se smetanou bych asi česnečku nedělala, radši klasiku - to je vyprošťovák
Tak tu si uvařím, přesně takhle se mi líbí. Krutony vynechám, ale jinak - dokonalé
Jako vyprošťovák jedině čirá česnečka anebo ostrá zelňačka. Krémovou polévku na rozbouřený žaludek, to bych si netroufla.
Česnečku jedině klasickou,vodovou.Ale u nás se přes silvetsra a nový rok jí zelňačka a čočková polévka. Ta na oběd a zelňačka na večeři.,
Mě ta krémová konzistence moc k česnečce nejde a rozhodně mi v receptu chybí majoránka. Bez té v česnečce ani ránu.
Ani u nás dřív "krémovky" nefrčely, ale naučila jsem to jíst všechny, teď i náš tatík ocení, že si ji třeba k večeři může nandat do hrnku a vysrkat u televize. Ale trvalo to, to je fakt.
tak kremovou by muz nejedl on kremove moc nemusi delam klasiku
Dělám trochu jinak, ale taky krémovou a se smetanou (zakysanou), zahušťuje se rozvařenu bramborou, a je to ideální polévka třeba při nachlazení. Báječně zahřeje.
Tak jsem byla překvapená, že tam není mouka, ale ona tam přece jen je - v těch krutonech. Česnečku mám raději vodovou a s kousky brambor, ale kdo si nehlídá váhu, proč ne?
u nás ani ta hrachovka ne
U nás krémové polévky, snad krom hrachovky nee