1637839598906.jpg (134 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Směs brambor a kořenové zeleniny funguje spolehlivě ve svíčkové a stejně tak vám zachutná v naší dnešní polévce. Zázvoru je v ní opravdu nálož, když použijete 50 g, bude mít polévka fakt říz. Když chcete jen jemnou chuť, použijte 20 až 30 g. Přidat můžete i později.

Suroviny

  • 300 g brambor
  • 300 g bulvového celeru
  • 150 g petržele
  • 200 g mrkve
  • svazek jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • 30 - 50 g čerstvého zázvoru
  • 1 lžičky kurkumy
  • 400 ml kokosového mléka
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky soli
  • olivový olej 

na ozdobení

  • nasekaný sýr Gran Moravia
  • křupavé krutony z toastového chleba
  • čerstvá petrželka a čerstvá majoránka
  • pár plátků slaniny

Postup

Ve velkém hrnci zahřejte asi tři lžíce olivového oleje a dejte na něj opékat velké kusy jarní cibulky. Přidejte i česnek, rozkrojený napůl.

Zeleninu, brambory i zázvor oloupejte, nakrájejte na kousky a přidejte do hrnce. Společně ještě chvíli opékejte. Dochuťte solí a kurkumou. Zalijte přibližně litrem a půl vody nebo vývarem.

Vařte do změknutí a potom rozmixujte úplně dohladka. Přidejte kokosové mléko a smetanu. Promíchejte a pár minut provařte.
Na talíři ozdobte nasekaným sýrem Gran Moravia, křupavými krutony a nasekanými bylinkankami. Já mám ještě pořád na zahradě čerstvou majoránku a petrželku a byla to skvělá volba. Nakonec jsem ještě přidala dokřupava opečenou slaninu.

Dobrou chuť přeje Elly.

Mléčná bramborová polévka

16.jpg (84 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Česneková krémová polévka

17.jpg (69 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Snadná dýňová polévka

18.jpg (591 KB)

Foto: Jana Nováková

Reklama