DSC_0173.jpg (81 KB)

Do naší bramboračky jsme usmažili bramborové chipsy. Vy můžete použít třeba mrkev, opečenou na másle, krutony nebo kuličky do polévky.

Suroviny

  • 500 g brambor
  • 1 menší cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • česnek
  • 1-2 lžíce másla
  • majoránka
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany 12%

Postup

V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém osmahneme nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme i na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory. Takto připravený základ zvolna restujeme. Nakonec přidáme i nasekaný česnek a dále minutku opékáme.

Jakmile se česnek rozvoní, zalijeme základ na polévku zeleninovým vývarem. Osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a špetkou muškátového oříšku.  Přivedeme k varu a vaříme cca 15 - 20 minut. Až jsou brambory měkké, rozmixujeme polévku tyčovým mixérem Mora na hladký krém.  Vlijeme smetanu a ještě krátce povaříme.

Na talíři polévku ozdobíme bramborovými chipsy.
 
Rada: Polévku nemixujte příliš dlouho. Brambory by mohly pustit moc škrobu a polévka by byla „lepkavá“.

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni

Tři výborné krémové polévky

Houbová krémová polévka

houbovykrem.jpg (278 KB)

Celerová krémová polévka s hruškami

celerhruska2.jpg (106 KB)

Krémová květáková polévka s mrkví

kvetakova.jpg (103 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama