Do naší bramboračky jsme usmažili bramborové chipsy. Vy můžete použít třeba mrkev, opečenou na másle, krutony nebo kuličky do polévky.
Suroviny
- 500 g brambor
- 1 menší cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- česnek
- 1-2 lžíce másla
- majoránka
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
- 1 l zeleninového vývaru
- 250 ml smetany 12%
Postup
V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém osmahneme nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme i na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory. Takto připravený základ zvolna restujeme. Nakonec přidáme i nasekaný česnek a dále minutku opékáme.
Jakmile se česnek rozvoní, zalijeme základ na polévku zeleninovým vývarem. Osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a špetkou muškátového oříšku. Přivedeme k varu a vaříme cca 15 - 20 minut. Až jsou brambory měkké, rozmixujeme polévku tyčovým mixérem Mora na hladký krém. Vlijeme smetanu a ještě krátce povaříme.
Na talíři polévku ozdobíme bramborovými chipsy.
Rada: Polévku nemixujte příliš dlouho. Brambory by mohly pustit moc škrobu a polévka by byla „lepkavá“.
Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni
Tři výborné krémové polévky
Celerová krémová polévka s hruškami
Krémová květáková polévka s mrkví
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
Muž má rád polévky s kousky. Krémovou polévku děláme z dýně Hokaido a dávám do ní orestovaná dýňová semínka a krutony. Ještě dělám rybí kari polévku s krevetami. Já bych snědla i tu bramborovou krémovou.
Krémovou polévku jen hrachovku. Bramboračku bych nikdy nemixovala! A smetanu do ni nedávám.
Máme rádi krémové polévky...vařím denně, takže díky za tipy...
krémové polévky hodně vařím během podzimu a zimu, přišel správný čas na ně
za mě ne, my krémové polévky nejíme
Tak jste mě tak nalákali, že dnešní večeře je jasná :-)