Listy medvědího česneku rostou z jednoho bodu a jsou pevně spojeny s rostlinou. Pokud nechcete lovit v přírodě, najdete jej s jistotou na jakémkoliv farmářském trhu. Abyste si tuto fantastickou rostlinku mohli pořádně vychutnat, přinášíme vám recept na krémovou polévku, která vás dokonale probudí ze zimního spánku.
A když už je řeč o zimním spánku. Víte, proč se této fantastické rostlince říká právě medvědí česnek? Jméno pochází z toho, že medvědi jsou velmi často rádi jeho konzumenty právě potom, co se probudili ze zimního spánku.
Zdravotní benefity
O medvědím česneku se říká, že je to přírodní antibiotikum a obsahuje velké množství vitamínu C. Najdete v něm ale i železo, vitamín A, B1, B2, glykosid nebo hořčinu.
S čím může konzumace medvědího česneku pomoci:
- poruchy trávení
- nadýmání
- nachlazení
- zahlenění
- plísně
- vysoký krevní tlak
- střevní parazité
- krevní sraženiny
- úzkosti
A teď už dnešní recept:
Ingredience:
- 200 g brambor
- 100 g žluté cibule
- 300 g medvědího česneku
- 200 ml smetany
- 500 ml zeleninového vývaru
- 140 g másla
- 4 ks toastového chleba
- 1 stonek rozmarýnu
- sůl, pepř
Postup:
Oloupané brambory a cibuli nakrájíme na menší kostičky. Orestujeme na 100 g másla, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme alespoň 20 minut do změknutí brambor. Přidáme smetanu, medvědí česnek a celé provaříme. Polévku do hladka rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme solí a pepřem, popřípadě polévku dohustíme světlou jíškou. Toastový chléb nakrájíme na malé kostičky, poklademe na plech, přidáme zbytek másla, rozmarýn, osolíme, opepříme. A pečeme v troubě do zlatova.
Tip: Můžete si přidat také několik kapek citronové šťávy, která krému dodá svěží chuť. Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete na krutonky přidat strouhaný sýr a nechat jej rozpustit. Pokud nejste příznivcem krutonů, nabídněte si k polévce chléb nebo grilovaný toust.
Zdroj: www.akademiekvality.cz, medvedi-cesnek, bylinkovy-raj, bylinkyprovsechny, Studie
- Možná vám budou chutnat i tyto rychlé noky s medvědím česnekem:
Nový komentář