Bílá fazole byla do Evropy dovezena z Ameriky. Má krémovou strukturu s jemnou, nasládlou chutí. Podporuje dobré trávení a je vhodná při hubnoucích dietách, vyhnout by se jim měli naopak osoby se šetřící dietou. Před vařením je vhodné ji namočit na 8 až 12 hodin. Pokud ale nemáte dostatek času na přípravu a vaření suchých fazolí, sáhněte po luštěnině v konzervě. Přebytečné vařené fazole je možné zmrazit do zásoby a mít neustále po ruce. Z fazolí lze připravit mnoho pokrmů – pomazánky, polévky, saláty, hlavní jídla, ale také moučníky (např. Brownies).
Foto: Menu Gold
Ingredience na 4 porce:
- 200 g fazole bílá velká
- 1 cibule
- slunečnicový olej
- 2 stroužky česneku
- zeleninový vývar
- 1 plechovka kokosového mléka
- 120 g loupaných krevet
- 1 snítka koriandru
- sůl
- pepř
Postup:
Fazole přes noc namočíme do vlažné vody. Na druhý den slijeme a v nové vodě uvaříme do měkka. V hrnci zarestujeme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli, do které přidáme po chvilce nadrobno nasekaný česnek. Jakmile se rozvoní, přidáme uvařené fazole a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme na mírném ohni do změknutí, následně vše rozmixujeme. Zjemníme kokosovým mlékem a dosolíme podle chuti. Krevety osolíme, opepříme a zprudka opečeme na pánvi. Polévku na talíři ozdobíme krevetami a ochutíme natrhaným čerstvým koriandrem.
Receptů s luštěninama není nikdy dost:
Foto: Alena Kolaříková
Nebo chcete z fazolí raději uvařit polévku:
Ilustrační foto: Shutterstock
Nový komentář