1 a 2/3 hrnečku mouka hladká
1/2 hrnečku cukr moučka
150 g Hera (3 dílky na obale)
1 ks vejce
1 balíček vanilkového cukru
strouhaná citronová kůra
(1 hrneček = 250 ml)
Tipy od Hery:
* Při přípravě křehkých těst za použití Hery je důležité její vychlazení.
* Nejdříve si navážíme všechny potřebné suroviny, dáme je na kuchyňský vál a nakonec přidáme ztuhlou Heru, kterou nastrouháme na hrubém struhadle. Vše nejdříve částečně promícháme vidličkou nebo nožem a pak dobře propracujeme rukama na hladké těsto.
* Nesmíme propracovávat příliš dlouho, aby Hera příliš nezměkla a nenasákla se do mouky. Tím by se těsto spařilo a šlo by špatně vyvalovat, obtížně by se plnilo do formiček a upečené cukroví je tvrdé a drobivé.
* Pokud se nám již těsto povede spařit, musíme zadělat na další dávku správným postupem a spařené těsto do nově připraveného zapracujeme. I takto nastavené a „napravené“ těsto však již nemá tu správnou kvalitu.
* Polotovary těst necháme odpočinout nejméně 2 hodiny v chladu. Snadněji se vyvalují a cukroví si po upečení zachová žádaný tvar a je pevnější.
ČOKOLÁDOVÉ POLÉVANÉ CUKROVÍ S OŘÍŠKOVOU NÁPLNÍ
Náplň: 150 g Hery (3 dílky na obale)
150 g mletých oříšků
2/3 hrnečku cukr krupice
100 g mléka
1 balíček vanilkového cukru
2 lžíce rumu
špetka mleté skořice
Dohotovení: 100 g čokolády na vaření
50 g mandlí
10 g barevného sypání
V míse nejdříve lehce promísíme Heru s moučkovým cukrem a vejcem, přidáme ostatní přísady a nakonec vsypeme mouku. Těsto řádně propracujeme, aby bylo hladké a stejnorodé, a v chladu necháme odležet dvě hodiny. Poté je rozválíme na plát silný 3 mm a vypichujeme různé tvary s vánoční tematikou. Pečeme na plechu, v elektrické troubě při 200 °C asi 15 minut. Plníme oříškovou náplní, kterou připravíme z mletých oříšků, které spaříme v mléce a necháme vychladnout. Vyšleháme Heru s cukrem, přidáme vanilkový cukr, skořici a rum, nakonec vmícháme spařené oříšky. Připravenou náplní slepujeme vždy dva stejné tvary k sobě. Poté potáhneme čokoládou a ozdobíme mandlí nebo barevným sypáním.
![]()
KŘEHKÉ CUKROVÍ S MARMELÁDOU SYPANÉ MOUČKOVÝM CUKREM
Náplň: 50 g marmelády malinová
50 g marmelády meruňková
Dohotovení: 1 polévková lžíce cukr moučka
V míse nejdříve lehce promísíme Heru s moučkovým cukrem a vejcem, přidáme ostatní přísady a nakonec vsypeme mouku. Těsto řádně propracujeme, aby bylo hladké a stejnorodé, a v chladu necháme odležet dvě hodiny. Poté je rozválíme na plát silný 3 mm a vykrajujeme malá kolečka a hvězdičky, z nichž do poloviny vypíchneme uprostřed malý otvor. Pečeme na plechu, v elektrické troubě při 200 °C asi 15 minut. Kolečka plníme malinovou a hvězdičky meruňkovou marmeládou. Slepujeme vždy plný tvar s tvarem s otvorem. Po slepení pocukrujeme moučkovým cukrem.
KŘEHKÉ CUKROVÍ S KOKOSOVOU NÁPLNÍ PŘESTŘÍKANÉ ČOKOLÁDOU
Náplň: 3/4 hrnečku cukr krupice
100 g kokosu strouhaného
200 g mléka
50 g medu
100 ml likéru Malibu
piškotové drobečky
Dohotovení: 50 g čokolády na vaření
V míse nejdříve lehce promícháme Heru s moučkovým cukrem a vejcem, přidáme ostatní přísady a nakonec vsypeme mouku. Těsto řádně propracujeme, aby bylo hladké a stejnorodé. V chladu necháme odležet dvě hodiny. Poté rozválíme na 3 mm silný plát, z něhož vypichujeme malá kolečka a čtverečky. Pečeme na plechu, v elektrické troubě při 200 °C asi 15 minut. Náplň připravíme svařením mléka, přidáním kokosu, cukru, medu a krátkým povařením. Necháme vychladit, ochutíme likérem Malibu a zahustíme piškotovými drobečky na polotuhou konzistenci.
Tipy od Hery:
* Aby bylo těsto voňavé a prochucené, můžeme do základního těsta přidat různé druhy koření. Získáme tím mnoho různých chutí.
* Nejčastěji se jako koření používají hřebíček, nové koření, badyán, muškátový oříšek, skořice a zázvor. Koření musí být vždy jemně namleté a používá se ve velmi malém množství.
* Také citronová kůra těsto příjemně provoní a ochutí. Připravíme ji tak, že ji jemně nastrouháme, zasypeme moučkovým cukrem a necháme odležet do druhého dne. Do těsta používáme buď připravenou směs kůry a cukru nebo vymačkanou šťávu.
* Heru můžeme použít i do jádrových a čokoládových náplní. Méně vhodná je na přípravu a ředění čokoládových polev.
Příjemné pečení přeje Hera!
Nový komentář
Komentáře
znám
zkusíme
letos nepecu
zkusím a uvídíme dík za tip