Foto: Shutterstock
Topinambur (Helianthus tuberosus)
Výrazně žluté, v průměru až 10 centimetrů velké květy se trochu podobají slunečnici. Ne náhodou. Tato kolem dvou metrů vysoká rostlina původem z Ameriky je s ní skutečně příbuzná. Pěstuje se ale z úplně jiného důvodu než pro chutná semínka. Názvy židovské brambory napovídají, že jde o chutnou náhradou brambor. Konzumovat je navíc můžete vařené i zasyrova, kdy chutnají po oříšcích. Jedna rostlina zvládne vyprodukovat až jeden kilogram hlíz. Nevyžadují přitom žádnou speciální péči. Stačí hlízy na jaře vysadit do pásů nebo hrůbků. Vděčné budou za vlhčí zeminu a dostatek slunečního svitu. Jakmile na podzim zmrzne nadzemní část, můžete s pustit do sklizně. Dolovat topinambury ale můžete i postupně - až do jara. Rostlina dokáže přezimovat. Jen pozor – jsou u nás řazeny do seznamu invazivních druhů rostlin, protože se velmi rychle rozrůstají.
Na rozdíl od brambor neobsahují topinambury škrob, ale polysacharid inulin. Ten je vhodný i pro diabetiky, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Obsahují také vlákninu, vitaminy, aminokyseliny, draslík a další prospěšné látky. Pomáhají zlepšovat činnost ledvin a jater, zlepšují látkovou výměnu a trávení. Bojují také proti revmatu, astmatu, stresu, ale také zmírňují křeče, detoxikují tělo a snižují hladinu cholesterolu. Výživoví poradci je také často doporučují lidem bojujícím s nadváhou nebo v rekonvalescenci.
Foto: Shutterstock
Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus)
Pestrobarevná letnička se hodí nejen k dekoraci záhonů nebo truhlíků, ale její mladé listy, květní poupata i květy jsou jedlé a navíc i chutné. Mají ostrou kořenitou chuť připomínající řeřichu nebo ředkvičky. Využijete ji například do salátů, případně lze poupata nebo mladé semeníky naložit do octa jakožto náhradu kapar. Rostlina bude prospívat na slunečném, bezvětrném místě v mírně vlhké půdě. Až pět metrů dlouhý popínavý stonek zdobí květy od června do října. Může je klidně konzumovat na místě, začerstva. Vhodná je i pro těhotné a kojící ženy. Kromě chuti vás poskytne i léčivé účinky.
Lichořeřišnice působí jako přírodní antibiotikum – účinkuje proti streptokokům a stafylokokům, výborně dezinfikuje při bolesti v krku, pomáhá i při zánětech močového měchýře. „Bylinka se užívá zpravidla dvakrát denně, ráno a odpoledne. Látky z byliny začnou v našem těle působit dvě až tři hodiny po požití, maxima dosáhnou mezi čtvrtou až desátou hodinou. Lichořeřišnici můžete také kombinovat s antibiotiky, umocní jejich účinek,“ radí MUDr. Zbyněk Mlčoch.
Foto: Shutterstock
Denivka (Hemerocallis)
Nenáročná trvalka dorůstající až jednoho metru připomíná svými krásnými, od května do srpna rozkvétajícími květy v nejrůznějších barvách lilii. Jedinou jejich nevýhodou je, že každý z nich vydrží pouhý den. Proto vám nemusí být líto, když tuhle krásu zkonzumujete – jsou velice šťavnaté, intenzivně voní a mají výraznou chuť - každá barva prý jinou. Například žlutá se přibližuje jasmínu, plavá je lehce navinulá a oranžová připomíná meruňky. Hodí se do salátů, drinků i na cukrářské výrobky jako přízdoba.
Poupata pomáhají proti nachlazení, mimo jiných účinných látek i proto, že obsahují 43 mg vitaminu C na 100 g.
Foto: Shutterstock
Slunečnice (Helianthus)
Krásku na vysoké noze, která své obří květy otáčí za sluncem, zná každý. Ne všichni ale vědí, že si lze pochutnat i na jiných částech, než jsou na sklonku léta semínka. Využít můžete žluté korunní plátky jejího květu, které svou sladce nahořklou chutí dochutí a ozdobí například ovocné či zeleninové saláty. Neotevřená poupata se dají udusit v páře jako artyčoky. Využijete i mladé syrové listy – k přímé konzumaci nebo přípravě „špenátu“.
Květy slunečnice v sobě navíc ukrývají schopnost tlumit horečku i zánět průdušek, detoxikovat nebo zlepšit chuť k jídlu i trávení.
Zdroj informací: Dobrá semena, Bylinky pro všechny, Jíme jinak, České bylinky
Nový komentář
Komentáře
Lichořeřišnice je moc dobrá. Tinktura z ní se taky osvědčila.
Mám se zase roztahují ty denivky, každý rok na podzim jich polovinu vycházím, aby mi nelezly do bylin a na jaře vylézají znovu. Moc je nemám ráda, ve váze nevydrží, jíst to nehodlám. Mám ráda lichořeřišnici. Topinambury u našich se drží pořád v řadě u plotu a žádnou paseku nedělají. Ty mám docela ráda, tedy ne, že bych je jedla, ale ve váze vypadají hezky a můžu jich nařezat do velkého džbánu náruč.
Pěstuji všechny. Jsou to moje stálice a nejraději mám denivky ve třech variantách a mnoha barvách. Každá chutná trochu jinak