Foto: Shutterstock
Hezká, zdravě vypadající pleť je jedním z atributů krásy. Jinak působí žena, jejíž pokožka je vysušená a od pohledu křehká, případně plná zánětlivých ložisek, jiný dojem na vás udělá osoba s hladkou a vyživenou kůží. Zdaleka nejde jen o to, jak drahý krém používáte a zda pravidelně navštěvujete kosmetický salón - to je pouhý doplněk. Krása pokožky tkví v docela obyčejných věcech: stravě a hydrataci, životním stylu i důslednosti při každodenním čištění. Svou roli hraje také genetika, na kterou ale nelze svádět všechno. Už jen samotným jídlem lze ovlivnit řadu procesů v těle, kondici pleti nevyjímaje. Co byste do svého jídelníčku měli v této souvislosti zařadit?
Okurka, cuketa, celer, rajčata, ledový salát, špenát, vodní meloun
Jedním z mnoha důvodů, proč je všeobecně doporučováno jíst dostatek ovoce a zeleniny, je to, že obsahují vysoké množství vody (mezi 80 a 95 %), takže kromě prospěšnosti z hlediska vitaminů a živin hrají tyto plody důležitou roli také v hydrataci pokožky. Zejména uvedená zelenina má obzvlášť vysoký podíl vody, který přispívá ke šťavnatosti a celistvosti kožních buněk. V létě a horku navíc chutná lépe než v chladnějším období.
Foto: Shutterstock
Borůvky, maliny, ostružiny, jahody
Jsou lahodné a extrémně zdravé, navíc s vysokým obsahem vody (více než 80 %). Nabízejí hydratační výhody, a kromě toho jsou bohaté na antioxidanty. Jedním z důvodů, proč pokožka dříve stárne, je oxidační stres. Zahrnete-li do stravy přírodní antioxidanty ve formě uvedeného ovoce, podpoříte prevenci poškození volnými radikály a předejdete předčasnému oslabení pokožky.
Sardinky, sleď, losos, makrela
Záležitosti jako akné, předčasné stárnutí kůže nebo poškození pokožky sluncem jsou nějakým způsobem spojeny se zánětem. Jako prevence i podpora případné léčby je tedy dobré přidat do stravy potraviny přispívající protizánětlivým procesům v organismu na buněčné úrovni, což přirozeně prospěje nejenom pokožce. Právě tučné ryby mají velmi vysoký obsah omega-3 a antioxidantů, které hrají v těchto souvislostech důležitou roli.
Zelený čaj
Zelený čaj je prospěšný v mnoha směrech, pokožku nevyjímaje. Má mimořádně vysoký obsah epigalokatechin-3-galátu (EGCG), antioxidantu, který pomáhá chránit kožní buňky před poškozením volnými radikály. EGCG dokáže eliminovat viditelné projevy stárnutí, protože aktivuje kožní buňky ve svrchní vrstvě pokožky, pozitivně ovlivňuje jejich schopnost dělení, a tedy snižuje tvorbu vrásek. Mimoto mírní projevy některých kožních onemocnění, podporuje hojení a brání tvorbě případných jizev.
Foto: Shutterstock
Cibule, česnek, pórek
Každé střevo a mikrobiom vyžadují různá probiotika (kultury), proto než prebiotické doplňky z lékárny je lepší zařadit do jídelníčku prebiotické potraviny, tedy potravu pro přátelské střevní bakterie. Ty pomáhají optimalizovat stav střeva, což se výrazným způsobem projeví i na zdraví pokožky. Střevům samozřejmě pomohou i fermentované potraviny, které podpoří zdravé střevní prostředí a působí protizánětlivě.
Avokádo
Populární avokádo je původem z Mexika a mnohé možná překvapí informace, že jde o ovoce nikoli zeleninu. Je v mnoha směrech zdravé a velký přínos má i pro pokožku. Tu posiluje především díky vysokému obsahu vitaminu E, silného antioxidantu, a mononenasycených mastných kyselin (MUFA). O obou těchto složkách je známo, že jsou pro kůži mimořádně prospěšné, především v souvislosti se snížením oxidačního stresu a protizánětlivými účinky.
Foto: Shutterstock
Skořice a zázvor
Koření a bylinky jsou obecně považovány za zdravé, skořice se zázvorem však mají prokazatelné protizánětlivé účinky, což se projeví také na stavu pokožky. Skořice navíc – přestože má přirozeně sladkou chuť – snižuje hladinu cukru v krvi a lze ji do jídelníčku aplikovat mnoha způsoby (do kávy, salátových dresinků nebo jako součást nejrůznějších smoothies).
Kakao a kvalitní čokoláda
Je známo, že ta opravdu kvalitní čokoláda je řazena mezi superpotraviny. Obsahuje řadu cenných látek včetně hořčíku, železa a zinku, které jsou pro organismus nezbytné. Mimoto jsou její součástí i flavonoidy, účinné fytonutrienty, které chrání před volnými radikály a zpomalují stárnutí buněk. Za zmínku stojí i skutečnost, že žádné jiné plody na světě nemají tak unikátní kombinaci flavonoidů jako kakaový bob.
Čtěte také:
- V červenci je nejvíc zatížen krevní oběh: Vyjadřujte emoce a jezte borůvky
- Výzkum ukázal, že z rostlinného masa absorbujeme méně bílkovin než z kuřecího masa
Zdroj: skincare.bluelagoon.com, healthline.com, mayoclinic.org
Nový komentář