Doma v kuchyni trávíme hodně času po návratu ze zaměstnání. Tedy – pokud umíme vařit a své umění v ní pravidelně zúročujeme. Kuchyně se pro nás stává královstvím. Tady máme sadu koření, támhle zas visí železné pánve po babičce, o kousek dál sada nožů, na které jsme tolik pyšní...
Všechny věci v kuchyni by měly mít své stálé místo
Stačí sáhnout a práce jde jako po drátku. Rozmístění věcí a potravin uložených v kuchyňských skříňkách se řídí velice jednoduchými zásadami, které je však vhodné dodržovat. Zmírníme tak totiž možná rizika vzniku plísní, zamezíme rychlému zkažení potravin a vyvarujeme se nejrůznějších zdravotních nepříjemností.
Teplo a vlhko – nepřátelé v kuchyni
Skříň na potraviny – špajzka – by měla stát co nejdál od trouby, lednice, myčky a dalších zdrojů tepla nebo vlhka.
Ty by v každém případě měly být omyvatelné, abychom je mohly po vyprázdnění dobře vymýt a očistit. Před nasypáním nových zásob je vždy nutné se přesvědčit, jestli je sklenice nebo plastová krabice skutečně suchá, jinak by v ní po uzavření vzniklo dokonalé pařeniště pro nejrůznější mikroby a plísně.
Potraviny bychom ani při značném nedostatku místa neměli nikdy skladovat společně s čisticími prostředky. Dobrým místem na kořenky a jiná ochucovadla také rozhodně není police nad varnou deskou či sporákem, kde se z hrnců valí velké množství páry a mastnoty.
Čistota – půl zdraví
Dobře umyté pracovní náčiní i pracovní plochy v kuchyni jsou základním předpokladem zdraví všech členů domácnosti, a proto byste neměli kuchyňské „očišťovací“ práce podceňovat.
Velmi choulostivým zařízením na údržbu je zejména kuchyňský robot a strojky určené na krájení masa nebo salámů. Obzvlášť u pomůcek na zpracování syrového masa je důležité dávat si velký pozor, aby na nich nezůstaly sebemenší zbytky po krájení.
Ideální je také, pokud na porcování masa a zeleniny používáte jiný nůž a jiné prkénko. Rovněž by se také nikdy nemělo stát, aby se hotové jídlo dostalo do kontaktu s nožem, kterým jste před tím krájeli syrové maso.
Jste přísnými zastánci oddělování nádobí a kuchyňských pomůcek (podobně jako z náboženských důvodů židé), anebo naopak proklamujete, že je jedno, jak se jídlo připravuje, když se pak v žaludku všechno smíchá do jednolité kaše – dělená strava, nestrava?
Nový komentář
Komentáře
Každá věšc musí mít své místo, pak ji bez problémů rychle najdu. Do teď si pamatuji, kdy mi v rodině přítele jeho maminka na dotaz, kam to mám uklidit, odpověděla, někam, kam se to vejde. I když je to už přes 30 let.
Radeji oddelovat....nez michat...jsem pro poradek
všechno dohromady, je to jedno!
pořádek a hygiena musí být

JanaOss:Souhlasím
.S muži je to nejen v tomhle směru dost těžké.Jsou prostě nepoučitelní
každá věc má u nás své místo, dokud nepřijdou muži, s tím plně souhlasím. Ale měnit vařečky na sladké a slné? to snad ne. Já je prostě hodím jednou týdně do horké vody s citronovou kyselinou a je to.
Já mám jen zvlášť vařečky na sladké a na ostatní, on takový pudink s příchutí guláše by asi nikomu nechutnal
tak ja v kuchyni sa snazim mat stale poriadok.. jedine ked vari priatel je to tak ako keby tam spadla bomba,ale vari chutne tak potom to spolu upraceme a je pokoj....... ked ho milujes tak nie je co riesit
Odjíždím pracovně na 2 měsíce do ciziny a mám pomalu hrůzu, co mi doma z kuchyně udělají moji 3 chlapi. Takže možná bude po návratu chtít den úklidu, ale v kuchyni má být pořádek, už kvůli našemu zdraví.
nedávno jsme obměnili starou lednici za novou a k tomu ještě novou mikrovlnou troubu.
na velikonoce jsem dostala nový kávovar aby mě nepokakal beránek,takže si to také užívám.
každá věc v kuchyni má své místo,ale když vaří manžel tak je vše jinde jen ne na svém místě.
to určitě znáte ,když kraluje v kuchyni chlap,ale vaří skvěle gulášek je bezkonkurenční!!!!!!
Mám novou kuchyňskou linku a sporák, tak si to užívám.mám ráda čisto, ikdyž momentálně ještě stále něco hledám, tak věci mají své místo, pokud zrovna nevařil manžel.
Nikdy jsem nepochopila, proc sypké suroviny (mouky, cukr, sul, strouhanka atd.), které jsou v obchodech bezne uskladneny nekolik týdnu, ne-li mesícu, v obycejných papírových obalech je nutno po prinesení domu co nejrychleji presypat do vzduchotesných nádob s vícky???? To není jenom v tomhle clánku, to jsem se docetla na více místech
V kuchyni se snažím udržovat pořádek a čistotu, ale nemám ráda takové ty kuchyně,které připomínají laboratoř.Připadají mi chladné a neútulné.
V kuchyni se snažím udržovat pořádek a čistotu, ale nemám ráda takové ty kuchyně,které připomínají laboratoř.Připadají mi chladné a neútulné.
jsem pro třídění a pořádek v kuchyni, nepořádek nemám ráda u vaření
Jediné co dělám a dodržuji kdekoli, tak to je po syrovém mase a syrových vajíčkách dřez, nádobí, prkénka, příbory....., přeleju vařící vodou z rychlovaky a mám jistotu, že vše je čisté. Nikdy jsme doma neměli salmonelu a podobně!
A když mi zbyde po vaření kávy voda v rychlovarce, tak jí přeleju i houbičku na nádobí - té to nemůže nikdy škodit!!!
Víc mi vadí když vidím lézt po kuchyňské lince kočky.Nebo někoho vařit a přitom krmit nebo hladit psa.
už jsem se také s takovou domácností setkala-jednou a dost,víckrát už jsem pování nepřijala
neodděluji nádobí,i když vím,že se to má dělat