Právě norským sardinkám propůjčil své jméno norský a švédský král Oscar II. Také díky tomuto královskému doporučení se staly brzy sardinky King Oscar vedoucí značkou v Americe a Japonsku. Sardinky King Oscar nedosáhly ale svého úspěchu kvůli svému královskému jménu. Jsou skutečně velmi kvalitním a zdravým výrobkem, který nabízí v kuchyni široké možnosti využití.

 

Úspěch sardinek, které zachutnaly králi

Sardinky King Oscar nesou královské jméno již od roku 1902. Tehdy poskytl král Oscar II. královské povolení spojit svoje jméno a portrét právě s těmito kvalitními výrobky, které si brzy našly cestu do celého světa. Sardinky norské značky King Oscar jsou vysoce kvalitní a úspěšné nejen v Evropě, ale jsou také vedoucí značkou na náročném severoamerickém i asijském trhu. Vyrábějí se pouze z prvotřídních ryb a z vysoce kvalitních surovin. Každá chuťová varianta sardinek King Oscar splňuje nejen předepsané evropské a tuzemské normy, ale splňuje i požadavky zdravé výživy.

 

 

Ze sardinek King Oscar připravíte i pokrmy, které by Vás možná ani nenapadly.

Proč nezkusit například krémovou polévku nebo pirožky s pikantní náplní…

 

NORSKÝ  RYBÍ  KRÉM  Z BALTICKÝCH  SARDINEK (4 porce)

  1. Baltické sardinky        4 ks 
  2. Veka                100 g
  3. Mouka hladká     50 g
  4. Cibule               100 g
  5. Rybí vývar         250 g
  6. Cibule               100 g
  7. Máslo                 50 g
  8. Mléko               200 g
  9. Olej                  100 g
  10. Smetana           200 g
  11. Čerstvý kopr        50 g吀୤뼈춬瘢捰ϚಀϚ>
  12. Mlýnek mořská sůl Vitana
  13. Mlýnek pepř bílý Vitana
  14. Pažitka
  15. Nové koření, bobkový list

Cibulku nakrájíme najemno. Do kastrůlku dáme olej, i olej ze sardinek. Cibulku zpěníme na oleji, přidáme sardinky, orestujeme, zaprášíme hladkou moukou, přidáme koření (bobkový list, nové koření), zalijeme vývarem a metličkou rozšleháme. Necháme 5 minut vařit, přilijeme horké mléko a smetanu a ještě pár minut povaříme. Čerstvý kopr nasekáme a orestujeme v kastrůlku na másle. Na kopr propasírujeme přes jemné sítko uvařenou rybí polévku (krém) a ještě lehce přivedeme do varu. Podle chuti osolíme a přidáme bílý pepř. Podáváme s lehce osmaženou, na nudličky nakrájenou vekou a sypeme pažitkou.

 

PIROŽKY S PIKANTNÍ NÁPLNÍ  Z BALTICKÝCH SARDINEK  (15 ks)

  1. Baltické sardinky v pikantní tomatové omáčce  4 ks

  • Listové těsto                 750 g
  • Olivový olej                   100 g
  • Cibule                            50 g
  • Vejce                             8 ks
  • Mlýnek mořská sůl Vitana
  • Mlýnek pepř bílý Vitana
  • Zelená petržel
  •  

    Předem si uvaříme 6 ks vajec natvrdo, uděláme si rybí fáš do pirožek. Najemno nakrájenou cibulku orestujeme na oleji, přidáme najemno rozsekané Baltické sardinky, natvrdo uvařené vejce a osolíme, přidáme bílý pepř a rozsekanou zelenou petrželku. Fáš necháme vychladnout.

    Listové těsto rozválíme, nakrájíme si čtverce asi 8x8 cm,  doprostřed dáme lžíci rybí fáše, přehneme a kraje stiskneme. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 12-14 minut dozlatova. Pirožky jsou výborné jak teplé, tak studené!

     

    Soutěž o skvělé ceny pokračuje ZDE .

    Související články: Sardinky působí příznivě na zdraví

                                Sardinky bychom měli jíst častěji