Vydat se na podzim do přírody na šípky, to není nic neobvyklého. Napadlo vás ale někdy vypěstovat si své vlastní na zahradě? Přestaňte stříhat opadané květy a zbytek nechte na rostlině. Ano, jedlé jsou všechny druhy růží (pokud je chemicky neošetřujete), květy i plody. My vám ale poradíme, které odrůdy vás chutí svých šípků doslova očarují. Skvěle se hodí nejen pro přípravu čaje, ale také marmelád, sirupů a dalších zdravých pochoutek.
Růže dužnoplodá (Rosa villosa)
![5b87c00c0fcf3obrazek.png]()

Příjemným bonusem je i to, že plody mají málo semen. Jen pozor na promeškání té správné zralosti. Podle odborníků trvá pouhých deset dní, pak plody ztrácí na kvalitě i vitaminech.
Mírně rozložitý, až 160 cm vysoký keř původem z jižní části střední Evropy a z Balkánu roste velmi bujně. Není náročný na půdu a miluje slunce.
Růže Moeysova (Rosa moyseii)
![5b87c3a54a5a7obrazek.png]()

Tato růže původem z Číny se hodí spíše do větších zahrad jako solitér. Tvoří totiž dosti velký keř přesahující tři metry do výšky i šířky. Není náročná na půdu a snese i polostín.
Růže svraskalá (Rosa rugosa)
![blobid0.png]()

Z mírných a chladných pobřežních oblastí východní Asie se k nám dostala tato velmi odolná kráska s voňavými květy (nejčastěji červené nebo purpurové) o průměru až 10 centimetrů. Z těch na výhonech
Růže svraskalá, která své jméno dostala podle vzhledu listů, se hodí i do menších zahrad. Tvoří polokulatý keřík nepřesahující půl druhého metru. Je nenáročná, takže jí nevadí ani málo výživné, písčité půdy a sucho. Naopak nesnáší přemokření.
Proč jsou šípky zdravé?
Hlavně pro vysoký obsah vitaminu C, patří k plodům s jeho nejvyšší koncentrací. Ze 100 gramů dužiny získáte zasyrova až 1 200 mg „céčka“. Šípky obsahují také provitamin A, vitaminy B a K, minerální látky jako vápník, draslík, hořčík, fosfor, síru nebo sodík, cukry, třísloviny, pektiny, rostlinná barviva a silice.
Díky tomu všemu působí proti únavě, infekcím močových cest a ledvin, infekcím horních cest dýchacích, chřipce a nachlazení, krvácivosti dásní nebo hypovitaminóze. Podílejí se také na krvetvorbě a činnosti střev a zlepšují obranyschopnost organismu.
Čtěte také:
- Je nejvyšší čas jít k šípku!
- Zdravá náhrada brambor? Pět skvělých důvodů, proč pěstovat topinambury
- „Vrcholná fáze burčáku může trvat i jen několik minut,“ říká zkušený vinař
Nový komentář
Komentáře
ještě je spousta zajímavostí na tomto blogu https://www.flora-online.cz/o-kvetinach/
já čtu ráda na tomto blogu, je tam spoustu zajímavostí o květinách https://www.kytice-expres.cz/o-kvetinach/
Já dostávám pravidelně každý rok k narozeninám i k svátku od manžela kytice růží rozvozem z https://www.florea.cz/produkty/rezane-ruze-1 a mám z nich tedy vždy radost jako malá holka :-) Bezpochyby mám pro tyto květiny slabost a nejradši bych je měla doma na stole 365 dní v roce.
Krásný a trefný článek, Julie