DSC_2044.jpg (137 KB)

Záleží samozřejmě také na tom, jak si králíka připravíte. Výborný je se smetanou, kořenovou zeleninou nebo na česneku. My jsme s ním dnes upekli skvělou šalotku, česnek a doplnili ho křupavými žampiony.

Suroviny

  • 1 králík nebo 4 králičí stehna
  • 10 šalotek
  • 10 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • 250 ml smetany ke šlehání

na žampiony

  • 250 g žampionů
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • kus másla

jako příloha

  • ideálně bramborové noky, šulánky nebo špecle
  • zelené bylinky - petržel, pažitka, medvědí česnek

DSC_2051.jpg (104 KB)

Postup

Králíka osolte a opepřete, ze všech stran i zevnitř. Šalotky pouze oloupejte a překrojte na půl. Česnek neloupejte.

Do pekáče dejte králíka, kolem dejte šalotky a neloupané stroužky česneku. Posypejte tymiánem.

Přilijte asi 150 ml vody. Přiklopte víkem.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C, asi hodinu. Záleží i na velikosti králíka. Občas otevřete a přelijte králíka výpekem.

Až bude maso hotové, zalijte vše v pekáči smetanou a nechejte ještě 10 minut dopéct v troubě.

Připravte si také žampiony. Ty nakrájejte na tenké plátky a vsypejte na pánev s rozehřátým máslem. Opékejte, aby byly pěkně tmavé, lehce křupavé. Ochuťte je solí, pepřem a tymiánem.

Ideální příloha jsou bramborové noky nebo něco podobného. Ty si můžete připravit doma, nebo koupit chlazené či mražené v obchodě.

Noky stačí vsypat na rozehřátou pánvičku s trochou oleje a opéct dokřupava. Poté je sundejte z plotny a vsypejte do nich nasekané bylinky.

Na talíři podávejte přílohu, maso a opečené žampiony, lehce přelité smetanovým výpekem z králíka.

Dobrou chuť přeje Elly.

Třikrát skvělý králík k nedělnímu obědu

Králík na smetaně

kralik555.jpg (80 KB)

Králík pečený s česnekem a chřestem

kralikchrest.jpg (276 KB)

Pečený králík se zeleninou

kralik_1.jpg (139 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama