Dnes jsme spojili dvě suroviny, z nichž jedna z nich má v naší zemi silnou a dlouholetou tradici. Je to králík. Druhá je naopak méně tradiční a řada lidí ji nezná. Fenykl a jeho výraznou vůni si nezamiluje každý. Když si k němu naopak najdete cestu, můžete jej připravovat na mnoho způsobů.
Mé první setkání s fenyklem proběhlo v restauraci Zdeňka Pohlreicha, Divinis. K rybě jsem tady dostala výborný salát z čerstvého fenyklu. Nikdy dříve jsem fenykl neochutnala a znala jsem jen fenyklový čaj, kterým se dává miminkám, když je trápí bolení bříška :-) A opravdu funguje. Můžete si ho klidně uvařit jako dospělí.
Kromě zklidnění vašeho trávení napomáhá bylinkový čaj z fenyklových semínek také při kašli a rýmě. Pomáhá totiž čistit dýchací cesty a odhleňuje.
Jenže dnes budeme vařit s krásnými bílými hlízami čerstvého fenyklu. Najdete je dnes snad už v každém obchodě. Vybírejte menší kousky, jsou totiž chutnější, šťavnatější a jemnější. Hlíza by měla být pevná, čistě bílá, bez nejrůznějších fleků. Voní trochu jako lékořice.
Než začnete fenykl zpracovávat - ať pro tepelnou úpravu nebo do salátu, odloupněte horní listy. Ty jsou tužší, do salátu se nehodí vůbec, pro delší dušení by to šlo. Ale já se jich zbavuji pokaždé. Seřízněte vrchní, zelenou část. Ta je velice tuhá. Stranou si nechejte jen jemné lístky, připomínající vzhledem trochu kopr. Těmi můžete hotový pokrm ozdobit nebo je použít do salátu.
Zbytek fenyklu zpracujte podle potřeby a konkrétního receptu.
Fenykl, který jsme dusili s králičími stehny, jsme doplnili ke konci dušení ještě čínským zelím pak choi. Celkově byla chuť zeleniny pod masem velice dobrá, lékořicová vůně i chuť fenyklu se zjemnila a pochutnávaly si dokonce naše děti. A to bývá většinou ta nejtěžší zkouška :-)
Suroviny
- 2 čerstvé hlízy fenyklu
- 4 králičí stehna
- 2 velké červené cibule
- asi 100 g čínského zelí pak choi
- slunečnicový olej
- sůl, pepř a uzená paprika
Postup
Fenykl si očistíme a nakrájíme na kousky. Králičí stehna osolíme, opepříme a okořeníme uzenou paprikou.
V litinovém hrnci (nebo jiném, pokud litinový nemáte) si zahřejte olej, na kterém stehna ze všech opečte. Vyndejte z hrnce ven a místo něj dovnitř dejte nahrubo nakrájenou červenou cibuli a fenykl. Ochuťte solí a pepřem.
Opékejte asi 8 minut. Poté do hrnce vraťte králičí stehna a zalijte asi 300 ml vody.
Duste, dokud maso nezměkne. Potom přidejte nahrubo nakrájené pak choi a ještě chviličku prohřejte.
Toto jídlo jsme podávali se zajímavou a snadnou přílohou.
Pečené placaté brambory
- 1 kg přílohových brambor
- sůl, pepř
- olivový olej
Očištěné brambory ve slupce uvařte doměkka. Dejte na plech vyložený pečícím papírem a rozmáčkněte je na placku. Každou placku pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
Pečte v troubě na 200 °C, 15 minut. Brambory budou krásně křupavé a moc dobré!
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
1anicka — #15 A jak vypadá třeba dušené zelí? Úplně stejně ;-)
vypadá to,jako když už to n ěkdo jedl
hyenka — #1 Darmovzalova — #6 ??!
mě se líbí ty brambory-
sbíhají se mi sliny
Králík je spíš sladší, tak s fenyklem ne e.
Králíka budu dělat dnes, ale se svíčkovou omáčkou
meme — #3Zrovna v tomhle receptu je ideální na vyzkoušení. Tepelnou úpravou ztratí svou lékořicovou vůni a chuť, která může někomu vadit a cítite ho jen velice jemně. Ke králíkovi se hodí výborně.
Dobrý nápad na víkendový oběd. Bude králík,ale ne s fenyklem.
Králika máme moc rádi,určo vyzkouším.
hyenka — #1Taky nejíme králíka ,ale to kuře není špatný nápad .
To vypadá moc dobře
Hlodavce nežeru
To bych si hned dala!!Ale musím přiznat, že jsem ještě nikdy nejedla fenykl...
Nedávno jsme králíka měli - a vzhledem k tomu, že je u nás na talíři tak 1x za rok... Ale líbí se mi ty placaté brambory
Králíčky mazlím, ty nejím. Ale věřím, že by králičí šlo nahradit kuřetem.