kralik.jpg (83 KB)

Foto: Chef Dejv

Suroviny

  • 4 kusy králích stehen
  • 150 g anglické slaniny
  • olej
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 200 ml suchého bílého vína
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý rozmarýn
  • drůbeží nebo zeleninový vývar
  • 50 g máslo
  • 50 g hladké mouka
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 200 g zakysané smetany

Postup

Maso (zadní běhy) prošpikujeme slaninou a opečeme z obou stran na trošce oleje. Maso vytáhneme a orestujeme kořenovou zeleninu, cibuli, trochu slaniny a stroužek česneku. Jakmile je i zelenina zlatá, výpek odvaříme suchým bílým vínem a necháme zredukovat. Vrátíme maso, osolíme, opepříme, přidáme větvičku rozmarýnu, zalijeme drůbežím nebo zeleninovým vývarem a dusíme, dokud není maso měkké (cca 60-70 min).

Maso vyjmeme, omáčku přecedíme a zahustíme trochou máslové jíšky. Provaříme a přidáme lžíci dijonské hořčice, zjemníme klasickou a zakysanou smetanou, podle potřeby ještě dochutíme.

Příloha je na vás, hodí se k tomu prakticky cokoliv, knedlík, bramborová příloha, těstoviny nebo rýže.

Dobrou chuť přeje Chef Dejv.

Pečený králík s dýňovými noky

1.jpg (93 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Pečený králík se šalotkou a česnekem

2.jpg (137 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama