Suroviny na krokety
- 1 kg vařených brambor (ideálně ve slupce a oloupat)
- 50 g másla
- 3 žloutky
- 200 g ementálu (můžete použít i goudu nebo eidam)
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
na obalení
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
na smažení
- olej
Postup
Brambory prolisujte nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte máslo, muškátový oříšek, žlouteky, sůl a pepř. Promíchejte a přidejte najemno nastrouhaný sýr. Znovu promíchejte a dochuťte podle sebe solí a pepřem.
Kdo chce, může to směsi přidat ještě osmaženou cibulku, petrželku, pažitku.
Mokrýma rukama tvarujte kuličky, které obalte v trojobalu - mouka, rozšlehané vejce a strouhanka.
Smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje. Krokety by měly být ponořené celé.
Suroviny na játra
- 600 - 800 g králičích jater (v nouzi můžete použít játra krůtí)
- pepř
- 1 malá šalotka
- 150 g červeného hroznového vína
- sůl
- trochu oleje na smažení
Postup
Játra omyjte, osušte. Nechejte na větší kusy. Opepřete.
Dejte spolu s najemno nakrájenou šalotkou na rozehřátou pánev a osmažte ze všech stran. Stačí, aby pánev byla jen lehce vytřená olejem.
Opečená játra stáhněte na nahřátý talíř a přiklopte dalším nahřátým talířem nebo miskou. Do pánvičky s výpekem vhoďte kuličky hroznového vína a zprudka pět minut opékejte. Můžete lehce podlít asi 1 dcl vody a potom prudký varem vodu svařit tak, aby zbylo jen trochu omáčky.
Podávejte spolu s kroketami.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář