DSC_4657.jpg (95 KB)

Suroviny na krokety

  • 1 kg vařených brambor (ideálně ve slupce a oloupat)
  • 50 g másla
  • 3 žloutky
  • 200 g ementálu (můžete použít i goudu nebo eidam)
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek

na obalení

  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka

na smažení

  • olej

Postup

Brambory prolisujte nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte máslo, muškátový oříšek, žlouteky, sůl a pepř. Promíchejte a přidejte najemno nastrouhaný sýr. Znovu promíchejte a dochuťte podle sebe solí a pepřem. 

Kdo chce, může to směsi přidat ještě osmaženou cibulku, petrželku, pažitku. 

Mokrýma rukama tvarujte kuličky, které obalte v trojobalu - mouka, rozšlehané vejce a strouhanka. 

Smažte ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje. Krokety by měly být ponořené celé.

DSC_4653.jpg (86 KB)

Suroviny na játra

  • 600 - 800 g králičích jater (v nouzi můžete použít játra krůtí)
  • pepř
  • 1 malá šalotka
  • 150 g červeného hroznového vína
  • sůl
  • trochu oleje na smažení

Postup

Játra omyjte, osušte. Nechejte na větší kusy. Opepřete. 

Dejte spolu s najemno nakrájenou šalotkou na rozehřátou pánev a osmažte ze všech stran. Stačí, aby pánev byla jen lehce vytřená olejem. 

Opečená játra stáhněte na nahřátý talíř a přiklopte dalším nahřátým talířem nebo miskou. Do pánvičky s výpekem vhoďte kuličky hroznového vína a zprudka pět minut opékejte. Můžete lehce podlít asi 1 dcl vody a potom prudký varem vodu svařit tak, aby zbylo jen trochu omáčky.

Podávejte spolu s kroketami.

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama