Ať už si dáte jakékoli mléko, nešlápnete vedle. Představuje vyvážený koktejl plný dostatečného množství živin – od bílkovin a tuků až po vitamíny a minerály. Přesto kozí mléko ve spoustě směrů to kravské předčí. Ne nadarmo se mu také odpradávna přezdívá elixír dlouhověkosti a krásy. Zajímá vás, proč?

d35c412dbe735-obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Bojuje proti nemocem - od srdečních chorob až po rakovinu

Studie prokázaly, že bílkoviny obsažené v kozím mléce mají přínos pro naše zdraví. Působí protizánětlivě a imunomodulačně – proto vědci jeho proteiny považují za potenciální terapeutický prostředek pro boj s různými onemocněními.

Kozí mléko má ve srovnání s tím kravským nižší hladinu cholesterolu. Obsahuje triglyceridy se středně dlouhým řetězcem, mononasycené mastné kyseliny a polynenasycené mastné kyseliny, což prospívá zvláště lidem se srdečně-cévními onemocněními. Podle studií pomáhají tyto látky chránit před infarktem, aterosklerózou nebo mrtvicí.

O kozím mléku se také traduje, že je prevencí rakoviny. A studie jeho blahodárné působení proti zhoubnému bujení potvrzují. Zřejmě tedy nebude jen tak náhodou, že si koza dokáže proti rakovině vytvořit protilátky, takže jí nikdy neonemocní.

Kozí mléko působí hojivě i na onemocnění trávicího traktu a díky schopnosti neutralizovat ozdravuje také játra a slinivku.

Dokážeme ho lépe strávit

Kozí mléko obsahuje o deset procent méně laktózy než kravské. Má oproti němu také menší tukové částečky, takže ho snáze trávíme. A dokonce nečiní problémy ani řadě alergiků na mléčnou bílkovinu – kasein. Pokud jim dělá potíže konkrétně kasein alfa S1, mohou opatrně zkusit kravské mléko nahradit kozím, které ho obsahuje jen malé množství.

Dodá více minerálů a vitaminů

Bílkoviny kozího mléka obsahují nejen všechny esenciální aminokyseliny, které lidské tělo potřebuje, ale také se pyšní vysokou koncentrací minerálů a vitamínů. Zvláště vysoký je obsah fosforu, vitaminu D, selenu, zinku nebo vápníku. Zatímco na 100 g kravského mléka připadá 119 mg vápníku, v kozím mléku je ho 141 mg.

Doktor Javier Díaz Castro ve svém výzkumu na potkanech dokázal, že kozí mléko díky vyšší biologické dostupnosti železa, vápníku, fosforu a hořčíku prospívá a rychleji navrací k normálu stav organismu trpícího anémií a demineralizací kostí.

Blahodárný účinek má i na pleť

Kozí mléko dokáže regenerovat a zvláčňovat pokožku, udržuje ji pružnou. Navíc zpomaluje proces stárnutí a chrání ji před škodlivinami z životního prostředí. Zároveň dokáže mírnit ekzémy či akné. Proč by bylo jinak tak hojně využíváno v kosmetickém průmyslu? Není přitom potřeba hned kupovat drahé krémy - působí i zevnitř, když si ho dáme třeba k snídani.

Zdroj informací: National Library of Medicine, Pharm easyExploring the health benefits and functional properties of goat milk proteins, Journal of dairy science, dTest, Science daily