Foto: Shutterstock

Originální kapary, tedy nerozvinutá poupata květů keře kapary trnité, jsou poznávacím znamením středomořské kuchyně. Často se přidávají do omáček, salátů, ale i na pizzu či k masu. Pokud ráda využíváte plody přírody, ale zrovna nemáte po ruce keř kapary trnité, zkuste si připravit kapary pampeliškové. Nebude vás to skoro nic stát, zbavíte se plevele na zahrádce, a ještě oživíte svůj salát.

Suroviny:

  • pampelišková poupata (cca 200 g)
  • sůl (cca 2 vrchovaté lžičky)
  • 50 ml jemného vinného nebo jablečného octa
  • 200 ml vody

Postup: Pokud nemáte zahradu, je důležité vybrat si ke sběru pampeliškových poupat louku, která je co nejméně znečištěná, a která není psím záchodem. Tam sesbírejte co nejméně rozvinutá poupata pampelišek. Doma je řádně omyjte a pro jistotu ještě spařte horkou vodou. Poupata vkládejte do sklenice s víčkem po jednotlivých vrstvách a každou vrstvu důkladně prosolte. Poupata by měla být ve sklenici napěchovaná. Na závěr zalijte octem svařeným s vodou a nechte vychladnout. Pampeliškové kapary jsou nejlepší, když se nechají alespoň dva týdny uležet v lednici. Následně je používejte jako klasické kapary. 

Žlutá rostlinka má i další využití. Můžete si z ní připravit například pampeliškový med podle našeho návodu nebo sirup, který se nemusí ani vařit. Další možností je i pampeliškové víno. Z květů či kořenů lze připravit také pampeliškový čaj, pokud si ovšem chcete ušetřit práci, prodávají se obě tyto části i v sušené variantě, kterou stačí zalít vodou. Nahořklé listy se rovněž hodí do salátu, ale je lepší je používat zkraje jara, kdy nejsou ještě příliš hořké. 

Neobyčejné účinky

Pampeliška je nejen chutná, ale i zdraví prospěšná. Zdánlivě obyčejná rostlina, které je všude hodně, se vyznačuje neobyčejnými účinky. Dokáže podpořit odstraňování odpadních látek z těla a usnadnit tak činnost ledvin, jater a trávicí soustavy. Pampeliška je hodně močopudná, takže pomáhá se zadržováním vody.

Napomáhá také ke snížení hladiny krevního cukru, tlaku i cholesterolu. Vyznačuje se protizánětlivými účinky. Obsahuje minerální látky, jako je draslík, mangan či měď a vitaminy jako A, D, K či C. Studie naznačují i potenciál pampelišky bojovat proti rakovině, respektive zpomalit růst rakovinotvorných buněk. Pro vyvození spolehlivých závěrů o této schopnosti pampelišky je ovšem potřeba realizovat další výzkumy. 

Ovšem pozor, někteří lidé mohou být na pampelišku alergičtí, také je vhodné s lékařem konzultovat její konzumaci v případě, že berete nějaké léky. 

Čtěte také: