Přeneste se díky našemu receptu do úplně jiného světa. Do zeleného lesa mezi víly. Známá cukrářka Stáňa Mutlová vám prozradí jeden z receptu ze své knihy s názvem Sladké bary.
Když k nám po špičkách doslova přitančila rusovlasá víla (vy víte, že to tak nebylo, ale aspoň ještě chvilku budu vyprávět), první, čeho se její až průsvitná ručka chopila, byla dřevěná krabička. Snad čekala poklad ze zlata, snad drahé kamení. Našla ale něco stejně krásného – čokoládové dortíčky té nejlepší chuti. Sen každé víly. Ale i každé kuchyňské kouzelnice, protože vůbec nejsou složité.
Na 24 dortíčků:
- 1 střední vejce
- 90 g cukru krupice
- 25 ml slunečnicového oleje
- 125 ml kefírového mléka
- 90 g polohrubé mouky
- 12 g holandského kakaa
- 2,5 g jedlé sody
Na čokoládovou ganache:
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 g kvalitní tmavé čokolády
- 50 g másla
Troubu předehřejte na 180 °C, muffinový plech vyložte malými papírovými košíčky. Do misky prosejte mouku, kakao, jedlou sodu a promíchejte.
Ve druhé misce krátce prošlehejte vejce s cukrem. Nejsnáz to jde ručním mixérem. Zašlehejte olej a na střídačku přidávejte moučnou směs a kefír. Vznikne poměrně tekuté těsto.
Těsto nalijte do 2/3 výšky připravených košíčků a 10–15 minut pečte. Upečené dortíky vyndejte na mřížku a nechte vychladnout.
V malém rendlíku zahřejte smetanu těsně pod bod varu. Do misky nasypte čokoládu a přelijte ji horkou smetanou. Nechte 3 minuty stát a poté silikonovou stěrkou opatrně míchejte, než vznikne hladký, lesklý krém. Na závěr vmíchejte máslo, dobře promíchejte, aby se suroviny spojily. Krém pak přetáhněte potravinovou fólií tak, aby se těsně dotýkala povrchu čokolády. Misku s ganache odložte do lednice a nechte ji zatuhnout, trvá to několik hodin.
Vychlazenou čokoládovou hmotu vyšlehejte ručním mixérem do hladkého krému. Šlehejte jen krátce, abyste ganache nepřešlehali a nesrazila se. Naplňte krémem cukrářský sáček se špičkou ve tvaru malé hvězdy. Na každý dortík nastříkejte ozdobný vrkoč krému.
Přečtěte si také rozhovor s touto cukrářkou ZDE.
Stáňa Mutlová je jedna z prvních Češek, které propadly umění tzv. sweet barů – sladkých stolů a koutků. Roky své recepty ladila k dokonalosti ve svém vypečeném podniku Punk Rock Cakes a teď je sepsala do kuchařky, jakou ještě český trh neviděl! Vyzkoušejte její netradiční recepty. |
---|
Nový komentář
Komentáře
chjo, umět to tak udělat...