Kvalita moravských vín prudce stoupá. Jedním z největších vinařských talentů je bezesporu Jiří Hort, který sbírá za svá moderní a výrazná vína evropské kvality jednu medaili z prestižních výstav za druhou. „Díky střídání teplých slunečných dnů a chladnějších nocí u nás sice vinná réva zraje pomaleji, ale zato dává báječná aromatická bílá vína,“ vysvětluje vzestup moravských vín Jiří Hort.
Tímto způsobem vznikají Hortova vína ze série H, nezapomenutelná vína nejvyšší kvality, která se směle vyrovnají špičkové evropské konkurenci. Takové je například víno CH, směs Chardonnay (80 %) a Pinot Blanc (20 %), které znalce i milovníky vína překvapí příjemnou vůní hrušek s podtóny vanilky a bohatou chuťovou minerální strukturou.
Všechna Hortova vína zrají v unikátních pískovcových sklepech v Dobšicích u Znojma, které jsou staré 200 let. Vyhlášené jsou například výtečné Hortovy Sauvignony, mimořádných kvalit dosahuje jeho Veltlínské zelené či Ryzlink rýnský. Ostatně na nedávné mezinárodní soutěži AWC VIENNA získala Hortova vína tři stříbrné medaile, a to za Sylvánské zelené pozdní sběr 2007, Ryzlink rýnský pozdní sběr 2007 a Cabernet Sauvignon pozdní sběr rosé 2007.
Naším tipem je Veselé víno 2010:
moravské zemské víno bílé, suché. Víno je vyrobeno z odrůdy Müller Thurgau.
Voní po broskvích, je svěží a ovocné, se šťavnatou dochutí. Dodává veselou náladu, a té není nikdy dost. :)
Nový komentář
Komentáře
vínečko můžu
Úplně se mi sbíhají sliny