Recept pochází z kuchyně šéfkuchaře Martina Rákosníka, který vládne plotně v berounském podniku Blackdog. Právě tam vznikají originální receptury inspirované americkým BBQ stylem, kde má omáčka stejně důležitou roli jako maso samotné. A není divu – tenhle koncentrovaný elixír chuti dodá každému soustu hloubku, sladkost, špetku pikantnosti… a v tomto případě i elegantní tón pravé irské whiskey.
BBQ Tullamore D.E.W. Original Sauce
Na co se hodí:
Skvěle doplní hovězí nebo trhané vepřové maso, ale i vegetariánské burgery či grilovaný lilek.
Ingredience:
- 80 ml Tullamore D.E.W.
- 150 g kečupu
- 45 ml jablečného octa
- 90 g medu
- 90 g třtinového cukru
- 120 ml worcesterové omáčky
- 6 g granulované cibule
- 6 g granulovaného česneku
- 15 g chili omáčky (např. Sriracha)
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
Všechny ingredience promíchejte v hrnci.
Přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte 10 minut jemně probublávat.
Pokud chcete, aby whiskey chutnala výrazněji, přidejte na závěr ještě 20–30 ml Tullamore D.E.W. a krátce provařte.
Nechte vychladnout a přelijte do čisté sklenice. V lednici vydrží až dva týdny.
🔥 TIP: Tahle omáčka si skvěle rozumí s dřevem – zkuste ji použít při závěrečném potírání masa přímo na grilu. Sladké složky lehce zkaramelizují a výsledná chuť vás překvapí svou intenzitou.
Chcete-li v létě opravdu zazářit, začněte právě u omáčky. Protože v jednoduchosti je krása – a s kapkou Tullamore D.E.W. i styl.
Nový komentář