Recept pochází z kuchyně šéfkuchaře Martina Rákosníka, který vládne plotně v berounském podniku Blackdog. Právě tam vznikají originální receptury inspirované americkým BBQ stylem, kde má omáčka stejně důležitou roli jako maso samotné. A není divu – tenhle koncentrovaný elixír chuti dodá každému soustu hloubku, sladkost, špetku pikantnosti… a v tomto případě i elegantní tón pravé irské whiskey.

6277917457abf-obrazek.jpg

BBQ Tullamore D.E.W. Original Sauce

Na co se hodí:
Skvěle doplní hovězí nebo trhané vepřové maso, ale i vegetariánské burgery či grilovaný lilek.

Ingredience:

  • 80 ml Tullamore D.E.W.
  • 150 g kečupu
  • 45 ml jablečného octa
  • 90 g medu
  • 90 g třtinového cukru
  • 120 ml worcesterové omáčky
  • 6 g granulované cibule
  • 6 g granulovaného česneku
  • 15 g chili omáčky (např. Sriracha)
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:
Všechny ingredience promíchejte v hrnci.
Přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte 10 minut jemně probublávat.
Pokud chcete, aby whiskey chutnala výrazněji, přidejte na závěr ještě 20–30 ml Tullamore D.E.W. a krátce provařte.
Nechte vychladnout a přelijte do čisté sklenice. V lednici vydrží až dva týdny.

🔥 TIP: Tahle omáčka si skvěle rozumí s dřevem – zkuste ji použít při závěrečném potírání masa přímo na grilu. Sladké složky lehce zkaramelizují a výsledná chuť vás překvapí svou intenzitou.

Chcete-li v létě opravdu zazářit, začněte právě u omáčky. Protože v jednoduchosti je krása – a s kapkou Tullamore D.E.W. i styl.

TÉMATA:
GRILOVÁNÍ