Foto: Shutterstock

Kotrč kadeřavý je sice vzácná houba, ale v říjnu se mu daří. Nelze ho zaměnit za jinou houbu, připomíná trochu květák, někdo tvrdí, že vypadá trochu jako hlíva ústřičná. S tou má však společné jen recepty, do kterých se přidává. Je z něj vynikající dršťkovka, guláš, ale jeho exkluzivní oříškovou chuť si nejlépe užijete v podobě smažených kousků v trojobalu nebo ve smaženici.

Mohlo by vás zajímat: Afrodisiakum připomínající penis. Udělejte si tlačenku z hadovky smrduté

Jde o chorošovitou houbu, která parazituje především na kořenech borovic od konce července do konce října. Sbírejte jen mladé kusy, ty, které jsou až světle hnědé. Mezi další jedlé kotrče se řadí kotrč němcův, jenž roste na kořenech smrků a jedlí nebo kotrč štěrbákový, ten parazituje zase na kořenech dubů a buků. Protože jsou však tyto druhy ohroženy, je jejich sběr zakázán!

Blahodárně působí i na pleť

Houba není náročná na přípravu, jediné s čím si budete muset pohrát je omývání. V záhybech se nachází zbytky lesa od jehličí po různé druhy hmyzu. Proto dejte kotrč do síta a pořádně ho properte. Kotrč lze spotřebovat hned nebo ho můžete sušit (stačí houbou provléknout provázek a zavěsit ji do místnosti, kde proudí vzduch) nebo z něj můžete udělat různé tinktury. Kotrč má totiž antibakteriální účinky, na pleti pomáhá léčit akné nebo drobné ranky. Díky látce betaglukan má i protirakovinové účinky.

Dávejte pozor, ať kotrč nevytrhnete i s plodnicí. Pokud ji v lese necháte, budete se moct pro nový kotrč pravidelně vracet.


Foto: redakce

Guláš z kotrče s fazolemi

  • 2 cibule
  • Olej nebo sádlo
  • Kotrč (zhruba 400g)
  • Červené fazole
  • 1 lžička rajského protlaku
  • 2 lžičky maďarské pálivé papriky
  • 1 lžička koření na guláš
  • Jíška
  • 2 stroužky česneku
  • Vývar (zeleninový, hovězí, kuřecí)
  • Sůl, pepř, majoránka na dochucení

Na oleji do zlatova osmažte nadrobno nakrájenou cibulku. Na ní rychle zatáhněte na kousky natrhaný kotrč. Přidejte lžičku protlaku, promíchejte, přidejte koření a sůl, znovu promíchejte a zalijte vývarem. Nechce povařit asi 3 minuty. Poté přidejte protlačený stroužek česneku, jíšku, fazole z konzervy a vařte 5 minut, dokud guláš nezhoustne. Dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Pokud chcete, fazole můžete vynechat. Guláš bez nich ale vypadá smutně a fazole se do něj chuťově hodí.

Reklama