Máme pro vás tip na dokonalý víkendový dezert. Je snadný, není příliš sladký, ale kysele osvěžující. Jeho tajemství je citronový krém - lemon curd.
Lemon curd je citronový krém, jehož příprava je velice snadná. Když se ho naučíte, získáte svěží, sladko kyselý krém, který můžete použít do mnoha dezertů nebo místo džemu na chléb s máslem. Výborný je třeba k vanilkové zmrzlině, ideálně domácí :-)
K jeho výrobě vám stačí žloutky, cukr, máslo a především kvalitní, ideálně bio citrony. Ty mi vozí přímo z Itálie pan Zedek, za což mu velice děkuji.
Lemon curd - citronový krém
- 4 žloutky
- 150 g cukru krupice
- 110 ml šťávy z bio citronů
- kůra ze 2 bio citronů
- 100 g másla
Citrony dobře omyjeme, osušíme a kůru z nich nastrouháme. Dáme si pozor, abychom strouhali jen žlutou část, protože spodní, bílá vrstva kůry, je hořká. Citrony s ostrouhanou kůrou vymačkáme.
V hrnci s nepřilnavým povrchem vymícháme žloutky dohladka. Přidáme cukr, šťávu i kůru z citronů. Opět mícháme, až se všechny suroviny spojí. Zahřejeme ve vodní lázni a mícháme až do zhoustnutí.
Já jsem si na tuto práci přizvala opět svého pomocníka Kenwood Cooking Chef. Na tyto cukrářské práce se hodí výborně, protože má zespodu indukční plotýnku. Takže jsem si nastavila teplotu °C, do mísy dala všechny potřebné suroviny a na robot jsem si připevnila šlehací metlu. Teď už jsem se nemusela o nic starat. Zapnula jsem Cooking Chef a ten míchal a zahříval do zhoustnutí za mě. Trvá to asi deset minut.
Když máme hustou citronovou kaši, vypneme robota nebo sundáme hrnec z plotýnky. Postupně přidáváme máslo nakrájené na kostičky, které rozmícháme až do rozpuštění. Necháme vychladit v lednici.
Připravili jsme si citronový krém a teď si upečeme základní košíčky. Na ty nejlepší křehké těsto, které se vám bude rozplývat v puse a vonět čerstvým máslem. Toto těsto můžete použít i jako základ na mnoho dalších dezertů.
Křehké těsto na koláče
- 150 g změklého másla
- 100 g cukru moučka
- 200 g hladké mouky
- 2 žloutky
- špetka soli
- pár kapek esence z pomerančových květů (není nezbytně nutné, dodá zajímavou chuť)
Změklé máslo spolu s cukrem, žloutky, solí a esencí z pomerančových květů utřeme do hladké hmoty. Přidáme mouku. Těsto se nesmí lepit, takže podle potřeby můžeme maličko mouky přisypat. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a dáme asi na hodinku do lednice.
Těsto vyndáme z lednice a vyválíme na plátky tenký asi 5 mm. Pomůžeme si tím, že z vrchu i zespodu těsta dáme potravinářskou folii, těsto se nám tak nebude lepit. Teď z těsta vykrojíme skleničkou kolečka, větší než otvory, které máme ve formě na košíčky. Těsto nám totiž musí vystačit i na boky. Pokud máme jen jednu velkou koláčovou formu, postupujeme stějně. Vykrojené kolo musí být větší a pokrýt i okraje formy.
Těsto ve formě propícháme vidličkou, zatížíme třeba fazolemi nasypanými na pečící papír. Já jsem použila malé mističky, které jsem dala dovnitř každého důlku na košíčky. Ty jsem po upečení vyndala ven.
Takto připravené základy na košíčky pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C, čtvrt hodiny. Vyndáme z trouby, vysypeme fazole nebo vyndáme misky a ještě asi pět minut dopečeme. Košíčky musí být úplně upečené.
Do hotových, vychladnutých košíčků, plníme studený citronový krém. Nahoru nastříkáme sníh ušlehaný z bílků, které nám zbyly z přípravy krému a s moučkového cukru podle chuti. Ozdobené košíčky dáme na chviličku zapéct do trouby pod gril. Ale pozor!! Celou dobu hlídejte, aby sníh jen lehce zhnědnul a nespálil se. Gril je totiž velice rychlý.
Vychladíme a podáváme.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Dělávám podobný výrobek, ale jako dort s jablky. Není složitý a se sněhovou zapečenou čepicí vypadá na stole efektně.
Jednou jsem dělala velmi podobný koláč (ale navrch jsem dávala jen šlehačku), a kombinace sladkého těsta a kyselé náplně byla vynikající.
dal bych si
Naservírovat mi je teď někdo ke kafi .... mňam!
Vypadají lákavě.
Může to být určitě dobré.