Pojďte se s námi podívat, co vše potřebujete mít a vědět o pěstování bylinek doma.
Bylinky jsou součástí domácností celá staletí. Tajemství jejich léčivých účinků si lidé předávají z generace na generaci. Používají se v kosmetice, proti hmyzu i jako koření do nejrůznějších pokrmů.
Pokud se rozhodnete pro pěstování v květináči, zvolte vhodný květináč z terakoty nebo pálené hlíny. Skvěle vypadají také nejrůznější druhy „petrželáků“. Zvolte dostatečnou velikost, aby se kořenový systém rostlinek mohl rozrůstat. Základem je také kvalitní substrát. Který se na jakou bylinku hodí, vám poradí v každé specializované prodejně či zahradnictví.
Bylinky nepřelévejte, zalévejte je odstátou vodou, nejlépe ráno. A hnojení můžete vynechat úplně.
A které, že bylinky mohou zdobit vaše okno?
Bazalka
- jednoletka, která má dnes řadu kultivarů - kadeřavé, drobno i velkolisté
- můžete ji pěstovat za oknem i na balkoně, avšak pamatujte, že při 0 stupních Celsia zamrzá.
- Používá se čerstvá i sušená, může se zamrazit nebo uchovávat v oleji s česnekem.
- Výborná je v zeleninových salátech, hodí se ke studeným obloženým chlebů či rohlíkům, je skvělá na pizzu i do mletých mas.
Máta peprná
- bylinka, která vyžaduje polostín
- vyvarujte se jejího příliš častého používaní, či podávání ve velkých dávkách
- nejznámější je asi čaj, který má blahodárné účinky na podrážděný žaludek a zažívání
- používá se do bylinkových omáček, majonéz, do salátů.
Majoránka
- rostlinka, která je charakteristická svou intenzivní vůní a mající ráda slunné místo
- v naší kuchyni je všeobecně známá a uznávaná. Přidává se do bramborových i drštkových polévek, do gulášů, uzenin. Nesmí chybět v zabijačkových pochoutkách ani v bramborácích.
Oregáno
- bylinka s krásným českým názvem – dobromysl, který vypovídá vše o jejích účincích. Působí výborně na nervovou soustavu.
- nejčastěji se využívá sušené na ryby, telecí, jehněčí a nesmí chybět ani v pizze.
Rozmarýna
- pěstuje se jako pokojová rostlina, protože nesnáší mráz
- v malých dávkách se užívá třeba na skopové i vepřové maso, do mletých mas a těstovin, na zvěřinu. Přidává se také do domácích olejů a octů.
- rostlinka, která má ráda sluníčko.
Tak co říkáte, není to prima představa utrhnout si vždy rovnou čerstvou bylinku do právě připravovaného jídla?
Nový komentář
Komentáře
Od minulého roka pestujem materinu dúšku, tymian, šalviu, mätu, levanduľu, medovku, pamajorán, yzop, estragon, valeriánu, nechtík - vynikajúca masť na všekto je z neho, kamilky, aníz, fenikel, rascu..., za oknom bazalku, pažítku... proste si už život bez byliniek neviem ani predstavit - práca v zahrádke je taky moj relax po práci
K anketě - pěstuji teprve krátce.
ano, pěstuji bylinky
Mně se za oknem bylinkám nedaří,ale na zahrádce pěstuju bazalku,petrželku a pažitku.Dávám to do všeho,bazalka nestačí dorůstat
letos mi bazalka zamrzla
...ale pažitka, petrželka, kopr je má balkonová chlouba
!
já mám na okně bylinky ve skleničkách,ráno je na zahrádce natrhám,dám do sklenic s vodou a při vaření používám
Soím na tom celkem dobre-máta,meduňka,rebríček,šalvej,petrželka,celer na vnať,libeček,pažitka,palina,estragon,bazalka,koriander,kopr-to a juešte víc mám na loggii,taky mám banán-již 3 a pokaždé sem mela banány-letos snad budou taky,ale chce to čas a péči
Xym: ale ten kopr je asi moc vysoký do petrželáku
Xym: díky
Jéé, já četla "KOUŘENÍ" za oknem
Xym: taky jsem si to bazalkové pesto okopčila a chci ho v nejbližší době vyzkoušet
Xym: jak bazalku "sklízíš"?
já si koupila krásný petrželák a bohužel žádné ze semínek, které u něj byly přiložené, nevzešlo...tak jsem si vysadila bazalku ta už roste a chci ještě pažitku tu hodně využiju a ještě něco...