Pochází z východního Středomoří a jeho rýhovaná semínka připomínající chuť lékořice dodávají typické aroma alkoholickým nápojům, jako pernod a ouzo.
Kdo chce něco udělat proti kašli, nemusí ale hned sahat po alkoholu. Anýzový čaj (dostane se v lékárně) oslazený medem má tentýž efekt.
BADYÁN - Zažene bolest v krku, osvěží dech
Zajímavé a u nás nepříliš používané koření se nazývá podle tvaru také hvězdicový anýz. Sušená souplodí tvoří osmicípé hvězdice, které mají velmi jemnou, ale intenzivní vůni podobnou anýzu. Ve farmacii bývají výtažky z badyánu součástí léčivých čajů a sirupů, v kosmetice se používají k parfemaci. Působí povzbudivě a v Asii se používá jako osvěžovač ústní dutiny. Horký badyánový čaj účinně pomáhá při bolestech v krku.
HŘEBÍČEK - První pomoc při bolestech zubů
Ve středověku se o lodě přivážející toto vzácné koření z Indie sváděly bitvy. Usušená nerozvitá poupata tropického stromu hřebíčkovce mají lahodné, plné aroma. Hřebíček nesmí chybět v řadě pokrmů teplé kuchyně, v punči a jeho výtažky se používají ve farmacii i kosmetice. Rozžvýkaný dokáže rychle a účinně tišit bolest zubů.
KARDAMOM - K dobrému zažívání
Drobná semínka v úhledných tobolkách jsou jako koření využívána už od starověku. Nejoblibenější zůstala v Orientu, kde se přidávají do jídel, ale i do čaje nebo kávy. Kardamom chutná sice v první chvíli hořce, ale zanechává příjemně teplý pocit na jazyku. V Indii ho proto žvýkají pro osvěžení dechu. Lžičku kardamomových semínek povaříme 2 minuty v půl litru vody s několika lístky máty a osladíme medem. Odvar pomáhá proti nadýmání a pije se vlažný po jídle.
KORIANDR - Zahání migrénu
Kulatá semínka obalená cukrem se u nás už ve středověku užívala proti bolestem břicha a jako afrodiziakum. Nyní se používá hlavně do pečiva, při marinování masa a nakládání hub i zeleniny. Masáž olivovým olejem s kapkou koriandrové esence odstraňuje napětí.
MUŠKÁTOVÝ OŘÍŠEK - Na nemocné průdušky
Do Evropy se dostal ve 12. století a představoval jedno z nejvzácnějších koření a léků. Hořkosladkým a poněkud palčivým aroma připomíná kadidlo a mošus. Odvar z čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku pomáhá při onemocnění průdušek.
Její vlastí jsou asijské tropy a patří k nejstarším kořením v historii. Skořice chutná stejně jako voní - lehce nasládle. Přírodní výtažky ze skořice se využívají do přípravků proti nachlazení a nechutenství. Skořice je součástí pokrmů (především sladkých), likérů, ale využívá se i ve farmacii a kosmetice, kde bývají skořicové extrakty často součástí kořeněných kompozic parfémů. V aromaterapii působí její esence mírně povzbudivě.
ZÁZVOR - Záchrana při náhlé nevolnosti
Jeho domovinou je Asie a jako koření se využívají dužnaté oddenky, čerstvé nebo sušené. Recept na příjemnou koupel: nastrouháte asi 300 g čerstvého zázvoru, vylisujete šťávu a přidáte ji do lázně. Před dlouhou cestou autem dokáže šálek zázvorového čaje divy!
Nový komentář
Komentáře
Podobný článek jsem v této rubrice už četla ... aspoň myslím. Ale v každém případě zajímavé.
pokud vím, tak anýz a koriandr, stejně jako kmín, tymián a mateřídouška působí taky proti nadýmání, tymián, mateřídouška a fenykl jsou zároveň expectorans, takže usnadňují tvorbu hlenu a vykašlávání při bolestech v krku.