Moje tchýně skladuje koření způsobem, jaký je pořád nejoblíbenější ve spoustě domácností. :-) Otevřený balíček s kořením jednoduše přehne a přichytí kolíčkem.
A to dnes existuje tolik možností, jak a kde koření skladovat...
Správné kořenky by měly splňovat několik požadavků. Kromě toho, že by měly být pochopitelně hezké, ladící s interiérem kuchyně, tak by měly být snadno omyvatelné a měly by dobře těsnit, aby se koření skladováním co nejméně znehodnotilo. A v neposlední řadě by měly být po ruce tam, kde je potřebujete, tedy u místa, kde dochucujete pokrmy - nejčastěji poblíž varného centra.
Při výběru byste měli dbát na to, že koření nejvíce škodí vlhko, světlo a teplo.
Nejvhodnější jsou kořenky z porcelánu nebo keramiky, tmavého skla nebo nerezu. V těch koření příliš netrpí a uchová si dlouho svoji vůni. Plastové nádoby a nádobky nejsou pro skladování koření příliš vhodné.
Velice dekorativní a přitom praktické jsou sady několika druhů koření ve vzhledově stejných skleničkách, které mají na spodu sklenice zabudovaný mlýnek na koření. Tohle řešení nám zároveň umožnuje namlít si koření až těsně před použitím, neboť čerstvě namleté koření je nejaromatičtější a nejchutnější.
Tyto kořenky jsou na trhu k dostání od několika firem.
Pokud máte doma sbírku porcelánu s cibulákovým vzorem, budou se vám do kuchyně jistě hodit cibulákové kořenky.
Ale jak porcelánové, tak keramické kořenky jsou k dostání v mnoha odstínech, s mnoha různými dekory. Od terakotově červených, po tmavě hnědé, béžové, modré nebo třeba červené. Pokličky mívají buď z porcelánu, keramiky, korku nebo dřeva.
Pro kořenky nemusíte vždycky nutně do obchodu. Pokud máte jen trochu šikovné ruce, můžete si praktické kořenky vyrobit i doma.
Pro začátek klidně postačí na jejich výrobu staré známé sklenice od přesnídávek, lépe však sklenice třeba od kávy, které mají zabroušené víčko, a tak se kořenka lépe uzavírá.
Na sklenici si nalepíme cedulky stejného vzhledu, které nemusí být nikterak přeplácané a příliš
Popřípadě můžete kořenky popsat barvami na sklo nebo na ně nalepit cedulky vyrobené ze slupovacích barev.
Pamatujte ale na to, že i když máte sebelepší kořenky, je vhodné otevřené koření co nejdříve spotřebovat a příliš dlouho je neskladovat, protože časem ztrácí jak chuť, tak své aroma.
A pokud to jde, vyhněte se, prosím, zakolíčkovaným sáčkům s kořením... :-)))
S pomocí pana Vývody z kuchyňské studia Lamont sestavila
Nový komentář
Komentáře
Zajímavý článek, děkuji, doma tedy používáme každopádně skleněné kořenky s polepenými názvy, což je podle mého nejlepší, a chci se zeptat, kde nakupujete koření? já tedy nakupuji koření zde a jsem spokojena. :-)
Na koření mám poičku asi na 15 kořenek, koupili jsme ji někde v nábytkových doplňcích i se skleničkami (jsou podobné jako má Avokádo), popisky jsme vyrobili. Míň používaná koření stejně jako landriel nechávám v sáčkách, mám na ně spešl krabici s víkem ve špajzu. Zahnutý sáček místo kolíčku přichycuji kancelářskou sponkou - je to skladnější (s kolíčky na prádlo by se mi do té krabice moc sáčků nevlezlo
)
emma: A ten korek má? Není to s plastem? Každopádně teda asi koupím střední sklo
Exupery: malé sklo je opravdu taková pidilahvička cca 8cm - řekla bych, že když pak budeš chtít dosypat třeba koření koupené normálně v sámošce v pytlíku, tak se ti to tam určitě nevejde!
Taky jsem na ty stránka koukala, a zjistila jsem, že jsem bydlela jako dítě hned ve vedlejším vchodu, vedle toho kořenářství. Tenkrát tam teda ještě nebylo. Rodiče mám v Plzni pořád, myslela jsem, že bych se tam tenhle víkend na ně jela kouknout, ale nebude auto, tak nevím. když si objednám těch koření 10 druhů, tak 69 Kč za poštovný zas není tak strašný. Akorát by mě zajímalo, jestli "malý sklo" znamená tu lahvičku s korkovou zátkou, ktero vidím na těch fotkách poliček.
volant: zalezi na tom jak ktera korenka. Ja jsem se koupila cilli a provensalske koreni s mlynkem od Kotanyi a sundat mlynek sel, ted si mamka koupila take od Kotanyi 4 pepre a sundat nejde
Pajda: A vis kde mlaskaj moli jeste vic? V jeste neotevrenych rozinkach.
Take pouzivam lahvicky od oliv, uzske vysoke na "slana" koreni a nizke na "sladka" (mletou skorici, celou skorici, hrebicek, badyan...) a maximalne mi to vyhovuje. Drive jsem pouzivala jako spravny chemik zabrusove, ale to bylo 1-2 rozbita vicka za tyden, takze jsem skoncila u "olivovek" s nerozbitnym vickem.
já jsem koupila poličku i s kořenkami a s kořením za 399,-Kč /2 patra/...
Hanela: tohle jsem psala vloni, i s tím, že si je nosím z obchodu - těžko vyhrát, když jim chodí čerstvé posily
Hanela: Hm, tak to je nanic, těžko odhadnout, jestli se tam ty, co mám, vejdou
šája: ne, právě je to bez kořenek, je to zmateně napsané...když už kořenky mám, nechci si je objednávat
Hanela: taky jsem na to koukala, po dřevěných poličkách bažím už dost dlouho
jen je zatím nikdo nevyrobil....
A ta cena je včetně těch kořenek? Já jen abych neobjednávala a pak se nedivila
pajda:
ale tohle píšeš už několik let, a pořád jsi nad nima nevyhrála???
na ně jsem si nalepila názvy z vystříhaných písmen a vypadá to hezky (tedy aspoň mně se to líbí
Já mám takové ty skleničky se zabroušeným víčkem a jsou super
Do článku se to nesmí, to by byla reklama, ale u nás doma vede jen a jen www.koreni.cz
Aja: Budeš se divit, ale jo. Mám pár kořenek, ale rozhodně ne na všechno, takže co se nevejde, to mám v pytlíkách (i bez kolíčků) a při každém druhém otevření špajzu to na mě vypadne. Ale co už, jsou na světě horší starosti než rozsypaná majoránka
základní koření mám na dřevěné tyčce přišroubované zespodu k skříňce u sporáku - vždy odšroubuju jen spodek /víčko tam zůstane/ použiju a zase nasadím a zašroubuju...je to docela praktické
...
mamce jsem koupila jako dárek poličku se dřeva se 2 řadami kořenek tuším od Avokáda - vypadá to moc hezky...
Ferdicka: my nic, ale už jsem si zvykla, že všechno z obchodu, co je sypké, hned otvírám a popřípadě taky reklamuju...
taky jsem sackovala, nez mi vetsinu koreni sezraly ty hnusny moli
ted uz mam na vsechno lahvicky, jen hodne aromaticke koreni jako skorice a muskat je v pytliku, to bestie nezerou
Já kupuju pokud možno koření už ve skleničkách, takže co se v nich prodává, to v nich mám, a to co se ve skleničce nesežene mám většinou v sášku přehnutý a bez kolíčku. A kořením hodně, takže těch sáčků tam mám aspoň 30. Je pravda, že už dlouho plánuju, že to nějak jinak vyřeším, ale pokaždý je něco důležitějšího. Navíc kořením tak hodně, že se mi koření obměňuje tak rychle, že nemůže stačit vyčichnout. Skoro mám pocit, že v tom sáčku se mu musí dařit lím než v těch průhlednejch skleničkách z bílýho skla, který netěsněj nic moc. Já chci mít přehled, kolik kterýho koření mám, takže buď sklenička, do který je vidět, nebo to nechám v sáčku. Už tak každou chvíli musím běžet někam do večerky, když zjistím, že došlo některý koření. V nejlepším případě je to pepř nebo kmín, který všude mají, ale spíš rozdělaný jídlo schovám do lednice a dodělávám druhej den, nebo jde do koše
Přesně ja píše sunnynka. Moje máma přehne okraj, ale nedává tam ani kolíček
anebo ty přesnídávky