Koprová polévka je klasika, kterou jsme všichni jedli už jako děti. Jak ji udělat nejlepší, v čem se liší kulajda a jaké zajímavé polévky s koprem ještě můžete uvařit? Pár tipů, které se vám budou hodit.
Jaké používáte do koprové polévky vejce? Vařené natvrdo nebo ztracené vejce, do kterého zakrojíte lžičkou a narazíte na žloutek, který lehce teče a dodá polévce další chuť? My dáváme do klasické koprové polévky kolečka vajíčka natvrdo. Do kulajdy naopak vždycky ztracené vejce. V kulajdě navíc musí být houby a může být také lehce kyselejší než koprová polévka.
Jaké polévky můžete doplnit chutí a vůní čerstvého kopru?
Připravte mrkvový krém se špetkou zázvoru. Nakonec vsypejte nasekaný kopr. Stejně chutný bude i květákový krém s čedarem a koprem.
Znáte zahuštěný kuřecí vývar? Pokud ne, inspirujte se u zahuštěné kuřecí polévky s houbami. Jen místo hub přidejte nasekaný kopr a trochu citronové šťávy a kůry. Zní to zvláště, ale nebojte se. Tahle kombinace je vyzkoušená a výborná.
Jeden netradiční a úsporný tip
Stalo se vám někdy, že jste dělala koprovou omáčku a zbyla vám? Nám ano. Dali jsme vařit pár brambor nakrájených na kostičky. Do zbylé omáčky jsme potom vylili uvařené brambory i s vodou, ve které se vařily. Jen jsme lehce dochutili novým čerstvým koprem, podle potřeby i špetkou soli a pepře. Uvařili vajíčko natvrdo a byla hotová polévka.
Za pár minut a navíc jsme zužitkovali jídlo zbylé z předchozího dne.
Suroviny
- 2 lžíce másla
- 1 cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře a 1 bobkový list
- 4 uvařené brambory
- ½ hrnku nasekaného čerstvého kopru
- 500 ml smetany na vaření
- trocha zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 4 vejce
- kopr na ozdobení
Postup
V hrnci rozpustíme máslo, na kterém osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Nenechejte ji ztmavnout, pouze zesklovatět. Zaprašte hladkou moukou a zalijte smetanou. Přidejte asi 200 ml vývaru, později můžete podle potřeby přidat i více. Do polévky dejte koření. Já ho zavážu do kousku obvazu, abych ho nemusela z polévky složitě lovit. Vařte půl hodiny, občas promíchejte.
Přidejte nasekaný kopr, brambory nakrájené na malé kostičky a 2 vejce, nakrájená na hrubší kousky. Zbylá dvě vejce si nechejte na ozdobu. Polévku ještě pět minut lehce prohřejte.
Podávejte ozdobené koprem a vejci.
Dobrou chuť přeje Elly.
Kopr v hlavní roli. Jaké recepty najdete u nás na magazínu?
Zdroj fotografií: archiv redakce, Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Někdo si ho umí zprotivit i třeba tím, že koprovce říká "fousy s mejdlem."
koprovku jsem si dělala minulý týden
gerda — #10
taky nechápu. Dávám kopr do dipu ze zakysané smetany a je to vynikající. Kulajdu bych mohla jíst pořád,stejně tak koprovou omáčku
. Čerstvý kopr krásně voní
.
Planuji koprovku, ale kulajdu dělam bez kopru
, můžu i tu koprovou, ale bez mám raději.
nechápu odpor ke kopru.
Lahodně voní, v krku neškrábe, dobře chutná, je zdravý

já ho v sezoně dávám všude, kde se hodí. Do salátů, do omáčky, kulajdy...
Jen to slovo slyším či čtu a mám husí kůži. Problém je,že ostatní milují. Dříve mi vždy navařila kamarádka. Nyní už bohužel se musím vzchopit a dělat sama. Něco z toho vyzkouším
Mňam, dala bych si
Já i manžel máme kopr rádi. Zrovna přemýšlím, co zítra uvařím k obědu, koprovka je super nápad a hlavně rychlovka
hyenka — #6Taky! V okurkovém salátu je prostě nejlepší!
Jak začne sezóna kopru, máme koprovku- ať polévku, nebo omáčku aspoň jednou týdně. A miluju kopr do okurkového salátu se smetanou.
Znám...kulajdu jsme měli minulý týden, dělám i různé obměny, máme moc rádi i koprovou omáčku...
Koprovou polévku i omáčku máme rádi,dělávám ji.
Brrrrrrrrrrrrr koprrrrrrrrrr
koprovou omáčku i polévku miluju, u nás je žádaná, jen starší syn ji nemusí a tak se nejvíc vařilo když byl mimo domov,nyní se už osamostatnil,takže vařím častěji
nemám ráda kopr