DSC_3233.jpg (107 KB)

Suroviny

  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře a 1 bobkový list
  • 1 hrnku nasekaného čerstvého kopru
  • 300 ml smetany na vaření
  • 200 ml kysané smetany
  • trocha zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 3 vejce
  • kopr na ozdobení
  • asi 20 malých brambor ve slupce
  • slunečnicový olej
  • sůl
  • pepř

Postup

Nejprve si dejte péct do trouby malé brambory. Troubu předehřejte na 210 °C. Brambory dejte do pekáče, zalijte třemi lžícemi oleje, osolte, opepřete, můžete přidat i bylinky. Promíchejte, aby se brambory obalily olejem, solí a kořením. Pečte v odkrytém pekáči doměkka.

V hrnci rozpustíte máslo, na kterém osmahnete nadrobno nakrájenou cibuli. Nenechejte ji ztmavnout, pouze zesklovatět. Zaprašte hladkou moukou a zalijte smetanami. Přidejte asi 200 ml vývaru, později můžete podle potřeby přidat i více. Do polévky dejte koření. Já ho zavážu do kousku obvazu, abych ho nemusela z polévky složitě lovit. Vařte půl hodiny, občas promíchejte.

Zvyšte teplotu, až polévka začne lehce bublat. Vlijte do polévky vejce, které jste rozmíchali vidličkou v misce. Promíchejte. Přidejte nasekaný kopr. Polévku ještě pět minut lehce prohřejte.

Podávejte ozdobené koprem, nahoru naskládejte pečené brambory, které jste předtím v pekáčku rozmáčkli vidličkou nebo lžící na placku.

Dobrou chuť přeje Elly.

Polévky, které zahřejí nejen na podzim

Krémové polévky 

houbovykrem.jpg (278 KB)

Bramborová polévka s červenou čočkou

polevka.jpg (299 KB)

Dršťková polévka

drstkova.jpg (105 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama