69916790_2858338104178254_8753242812100640768_o.jpg (53 KB)

Jak to máte s koprovkou vy? Školní jídelny tohle jídlo otrávily mnoha lidem, kteří se dodnes na koprovou omáčku nedokáží ani podívat. Jiní ji od dětství milují a nedají na ni dopustit. 

A pokud ji máte rádi, dáte si ji raději s vařenými brambory nebo s domácím knedlíkem? Vyzkoušeli jste ke koprovce někdy bramborové noky? Ty jsou také skvělé. 

Je podle vás koprovka jídlo pro bezmasé a milujete ji s vajíčkem? Nebo k ní potřebujete plátek hovězího masa? A když vajíčko, tak natvrdo nebo ztracené vejce?

Otázek kolem koprovky je hromada. Když však máte skvělý recept, zamilujete si ji!

Suroviny

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 500 ml studeného hovězího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 200 ml kysané smetany
  • 1 lžička soli
  • špetka mletého černého pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • 4 kuličky nového koření
  • tři hrsti nasekaného čerstvého kopru
     

Postup

V hrnci si rozpustíme máslo, do kterého ihned vsypeme cukr a ocet. Necháme chvíli vařit. Cukr se rozpustí.
Maličko ztlumíme teplotu a vsypeme do hrnce mouku. Ihned rozmícháme metličkou, aby nevznikly hrudky.

Do jíšky nalijeme po částech studený vývar a průběžně rozmícháváme. Plotnu máme zapnutou na slabší teplotu.
Rozmíchaný základ omáčky, bez hrudek, dochutíme solí a pepřem. Přidáme také nové koření a necháme vařit asi dvacet minut. Poté přidáme obě smetany. Promícháme. Dochutíme muškátovým oříškem.

Ihned přidáme také na drobno nasekaný kopr. Používáme jen jemné části kopru, ne tvrdé stonky.
Opět promícháme, necháme ještě pár minut lehce prohřát. Můžeme dochutit solí, pepřem – podle chuti. Takto připravená omáčka by měla mít tu ideální chuť.

Podle chuti doplňte přílohou a vejcem nebo masem.

Dobrou chuť přeje Elly.

A tyto omáčky máte rádi?

Rajská omáčka s plněnými paprikami

DSC_2596.jpg (117 KB)

Křenová omáčka jako od babičky

50740885_814230338921962_3912502459745959936_n.jpg (101 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce, Gabriela Tauvinklová

Reklama