kopřiva

Když jsem byla malé, asi šestileté dítko, trpěla jsem anémií. Kdo neví, co to je, jde o chudokrevnost – nemoc, kdy je snížené množství hemoglobinu v krvi. A tak mi moje maminka naordinovala léčebnou kůru z mladých kopřiv. Ty totiž mimo jiných užitečných látek obsahují velké množství železa.

Kopřiva je pro své léčivé schopnosti ceněná už po staletí. Pro náš organismus je nejužitečnější schopnost detoxikace, obohacování a čištění krve, schopnost pomáhat hojení ran. Užitečná je také schopnost kopřivy ulevovat při senné rýmě.

Užitečná vám může kopřiva být ale nejen pro zdraví, také pro krásu. Asi 100 g kopřivových listů jemně nasekáme, vaříme asi půl hodiny v jednom litru vody s trochou octa. Vychladlým odvarem potom přeléváme vlasy. Ty potom budou jemnější, silnější a kopřiva zabrání jejich vypadávání.

Trpíte silnou menstruací? Kopřiva také pomáhá zastavit krev. Díky tomuto účinku také pomáhá zastavit krev při krvácení z nosu.

Čajová kúra by měla trvat dva až tři týdny a měli byste při ní vypít asi dva až tři šálky kopřivového čaje denně. Je vhodné začít už teď, protože v přírodě najdete velké množství mladých kopřiv, které mají nejvíce cenných látek.

S mladými kopřivovými listy můžete ale zazářit také v kuchyni. Používat je můžete jako špenát, do polévek, nádivek, s masem.

Kopřivové omelety

  • 3 vejce
  • kousek másla
  • sůl a pepř
  • mladé kopřivy

Kopřivy nasekáme najemno a spaříme horkou vodou. Vejce vyklepneme do misky a lehce prošleháme vidličkou. Ochutíme solí a pepřem. Přidáme spařené kopřivy.
V pánvičce rozpustíme kousek másla, ale dáme pozor, aby nám nezhnědlo. Do pánvičky vylijeme vejce s kopřivami. Necháme lehce zatuhnout a poté několikrát, ze všech stran shrneme omeletu vařečkou od krajů ke středu. Docílíme tak krásně nadýchané omelety.
Ještě chvilku počkáme, až se povrch zatáhne, a omeletu přemístíme na talíř.
Podáváme s čerstvým pečivem, případně se zeleninovým salátem.

Dobrou chuť přeje elly.