Když jsem byla malé, asi šestileté dítko, trpěla jsem anémií. Kdo neví, co to je, jde o chudokrevnost – nemoc, kdy je snížené množství hemoglobinu v krvi. A tak mi moje maminka naordinovala léčebnou kůru z mladých kopřiv. Ty totiž mimo jiných užitečných látek obsahují velké množství železa.
Kopřiva je pro své léčivé schopnosti ceněná už po staletí. Pro náš organismus je nejužitečnější schopnost detoxikace, obohacování a čištění krve, schopnost pomáhat hojení ran. Užitečná je také schopnost kopřivy ulevovat při senné rýmě.
Užitečná vám může kopřiva být ale nejen pro zdraví, také pro krásu. Asi 100 g kopřivových listů jemně nasekáme, vaříme asi půl hodiny v jednom litru vody s trochou octa. Vychladlým odvarem potom přeléváme vlasy. Ty potom budou jemnější, silnější a kopřiva zabrání jejich vypadávání.
Trpíte silnou menstruací? Kopřiva také pomáhá zastavit krev. Díky tomuto účinku také pomáhá zastavit krev při krvácení z nosu.
Čajová kúra by měla trvat dva až tři týdny a měli byste při ní vypít asi dva až tři šálky kopřivového čaje denně. Je vhodné začít už teď, protože v přírodě najdete velké množství mladých kopřiv, které mají nejvíce cenných látek.
S mladými kopřivovými listy můžete ale zazářit také v kuchyni. Používat je můžete jako špenát, do polévek, nádivek, s masem.
Kopřivové omelety
- 3 vejce
- kousek másla
- sůl a pepř
- mladé kopřivy
Kopřivy nasekáme najemno a spaříme horkou vodou. Vejce vyklepneme do misky a lehce prošleháme vidličkou. Ochutíme solí a pepřem. Přidáme spařené kopřivy.
V pánvičce rozpustíme kousek másla, ale dáme pozor, aby nám nezhnědlo. Do pánvičky vylijeme vejce s kopřivami. Necháme lehce zatuhnout a poté několikrát, ze všech stran shrneme omeletu vařečkou od krajů ke středu. Docílíme tak krásně nadýchané omelety.
Ještě chvilku počkáme, až se povrch zatáhne, a omeletu přemístíme na talíř.
Podáváme s čerstvým pečivem, případně se zeleninovým salátem.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
to bych neuspela
Piju kopřivák, pokud možno svůj z okolitých luk. A zistila jsem,
že se mi strácí nechtový neduh :))
a včera jsme si pochutnali na čajíku z čerstvých kopřiv...mňam! I dětem chutnal...a to je co říct :-D
... a česnek! na to jsem zapomněla...
arjev — #5 Špenát z kopřiv nemá chybu. Smíchám pak se zakysanou smetanou, uvařenými těstovinami, s restovanou cibulkou a posypu strouhaným sýrem (nemusí být). Zdravá a levná večeře
Já piju kopřivový čaj, ale kupovaný
OlgaMarie — #1 Brzy půjdu na kopřivy. Dělám z nich špenát. Je vynikající. Polotovar mám v mražáku.
elly — #3 nejčistší bílkovina
átéčko — #2 havěť neuškodí :-D
OlgaMarie — #1
já jsem si z kopřiv, mladého řebříčku a mrkve připravovala jarní nápoj. Bez havěti....doufám
Když byly děti malé, chodívala jsem s nimi na jarní kopřivy. Upravovala jsem je jako špenát. Nejvíc se jim líbilo, když se z kopřiv vysypaných v kuchyni na zem, rozběhla všelijaká havěť.